Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Piaci kitekintés

A vegyes, ugyanakkor összességében mégis kedvező foglalkoztatottsági adatsor megemésztése után a kivárás jegyében, mérsékelt emelkedéssel zárult a csütörtöki nap a tengerentúlon; míg az európai börzék számára a tartósan alacsony kamatszintet előrevetítő Mario Draghi beszéd nyújtott támogatást.

A bankközin a csütörtöki kereskedés második fele a dollárerősödés jegyében telt: az EURUSD kurzusa közel hathetes mélypontra csúszott vissza, miután az EKB elnöke a tartósan laza monetáris kondíciók mellett a további kamatcsökkentés lehetőségét is meglebegtette.

Az EURUSD jegyzése az 1,32-es szintet letörve a 200-napos mozgó alá süllyedt, miután a délutáni Draghi beszéd mellett érkező, tengerentúli munkaerőpiaci adatközlések ismét a Fed QE-programjának lehetséges visszavágásával kapcsolatos várakozásokat hozták előtérbe, a pénteki Nonfarm Payrolls mutató közzététele előtt.

US

Emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés az Egyesült Államokban, majd a nagyszámú makroadat megemésztése után a tengerentúli indexek a zárás felé közeledve lefelé kanyarodtak, csupán minimális erősödéssel fejezve be a napot (Dow +0,04%; S&P500 +0,12%; Nasdaq +0,27%)

Vegyes, de összességében kedvezően alakultak a csütörtökön közzétett munkaerőpiaci adatok: az ADP beszámolója alapján augusztusban a várt 184ezer helyett 176 ezer fővel bővült a magánszektor foglalkoztatottsága; míg a heti munkanélküli segélykérelmek száma 9ezerrel 323ezer főre süllyedt, szemben a 330 ezres várakozásokkal.

Pénteken a hivatalos, amerikai munkaerőpiaci adatközlés állhat a piaci figyelem középpontjában, míg a mutató minden bizonnyal kiemelten piacmozgató hatású lehet majd.
Kép: Admiral Markets

Pozitív csalódást okozott a szolgáltatói ISM index: a várt csökkenés helyett 56 pontról 58,6 pontra ugrott a szolgáltatói beszerzési menedzserindex értéke augusztusban (várt 55,0), míg a mutató új megrendelési- és foglalkoztatottsági alindexei szintén kedvezőbben alakultak, ami mindenképpen jó hír az amerikai növekedési kilátásokkal összefüggésben.

Pénteken a piaci figyelem középpontjában a hivatalos amerikai munkaerőpiaci adatközlések állhatnak majd: az előzetes várakozások alapján a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 180ezer fővel bővülhetett augusztus folyamán, míg a munkanélküliségi ráta vélhetően továbbra is 7,4%-on ragadhatott. A mai Payrolls mutató kiemelten piacmozgató hatású lehet, mivel a piacok az adattól további iránymutatást remélnek a Fed közelgő kamatdöntő ülése előtt; a QE-program tervezett visszavágásával kapcsolatban.

EU

A csütörtöki kereskedés első felében lefelé kanyarodó európai börzék végül emelkedéssel fejezték be a hét negyedik napját (Dax +0,28%; Cac +0,46%; FtseMib +0,52%; Ibex +0,40%)

Az előzetes várakozásoknak megfelelően sem a brit jegybank, sem az Európai Központi Bank nem változtatott a kamaton, így a befektetői fókusz ismét a délutáni, EKB-elnöki sajtótájékoztató felé fordult.

Mario Draghi kiemelte, hogy a kamat a jelenlegi -vagy alacsonyabb- szinteken maradhat majd a továbbiakban is, míg az elnöki kommentek szerint a gazdaságra leselkedő kockázatok továbbra is lefelé mutatnak. A jegybanki stáb által közzétett előrejelzések alapján a korábban vázolt 0,6%-os csökkenéssel szemben csupán 0,4%-os lehet az európai gazdaság visszaesése 2013-ban; míg az EKB a 2014-es évre vonatkozó GDP előrejelzését a júniusi 1,1%-ról 1,0%-ra vágta vissza. (a stáb az idei inflációs előrejelzéseit 1,4%-ról 1,5%-ra módosította.)

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!