A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX az elmúlt néhány napban igyekezett ledolgozni valamennyit abból a veszteségből, amit a november 10-én megindult zuhanás okozott. Az emelkedési próbálkozásai eddig erőtlennek bizonyultak, a tőzsde fő mutatója képtelen volt meghaladni a 200 napos átlag szintjét és a hét elején onnan ismét "délnek", azaz lefelé fordult. A tegnapi zárás után ismét a 21 700 pont közelében lévő támasz tesztelése következhet. Valószínű, hogy az index nem itt, hanem inkább a 21 200-as szint közelében fog megtorpanni. Ha a heti bázisú grafikonra is vetünk egy pillantást, akkor látható, hogy hosszabb távon jelentős korrekcióhoz a 20 000 pontos érték átlépése vezethet. Sajnos a jelenlegi helyzet alapján pozitív fordulatban csak 22 680 pont feletti zárások nyomán lehetnénk biztosak, ez a fordulat azonban pillanatnyilag nem valószínű.

A Mol megpróbált kilépni a szeptember közepe óta tartó csökkenő trendből, de az emelkedést támogatók elbizonytalanodtak és a tegnapi árfolyam-alakulás a trend fennmaradását hozta. A 20 275 forintos támasz még reményt keltő, eleste esetén azonban a kurzus ismét csökkenő irányt vesz fel, a cél pedig újra 19 000 forint közelében lehet. Ennek átlépése esetén a trendcsatorna alsó szélének közelsége 18 000 forint közelében ébresztheti fel újra a vevők érdeklődését a magyar olajvállalat papírjai iránt.

Ahhoz, hogy ezzel szemben a következő napokban mégis árfolyam-emelkedés induljon, legalább 20 700 feletti zárásokat kellene lássunk, az ugyanis a fentebb említett csökkenő trend megszakadását jelezné. Az OTP Bank grafikonján - az indexbeli súlya miatt persze cseppet sem meglepő módon - a BUX indexhez hasonló rajzolatot láthatunk.


Miután nem tudott megküzdeni az 5490 közelében lévő ellenállással, most újra az 5070 forint közelében lévő támasz tesztelése van napirenden. Ha a támasz elesik, amire mutatkozik esély, akkor az érvényben lévő - immáron a korábbinál meredekebb - csökkenő trend 4800 közelébe engedi ereszkedni, ezt követően pedig a 4400-as szint elérésével kell számolni. Ami az emelkedés lehetőségeit illeti, jelenleg egy 5070-5500 közötti sávkereskedés látszik a legpozitívabb forgatókönyvnek. Az érvényes csökkenő trend megfordultát pedig csak 5660 forint feletti zárások jeleznék megnyugtatóan. A Richter árfolyama a 46 000 forintos szintet lefelé átlépve megszakította a 2010. június eleje óta tartó emelkedő trendet is. Jelenleg az uralkodó csökkenő trend felső szélénél halad, ami az eladókat fokozott aktivitásra ösztönözheti. Ebben az esetben a kurzus ismét délnek fordulva a 44 000 forintos támaszt tesztelheti ismét, ami után 42 700 következik. A 45 700 feletti zárások viszont a korábbi emelkedő trend visszatesztelését hozhatják, ami 46 700 közelébe történő emelkedést jelentene. Mivel az RSI mutató is 50 pont közelében tartózkodik, az irányt a következő egy-két nap szabja meg. A kisebbik gyógyszergyártó, az Egis árfolyama október közepe óta halad csökkenő trendben, ami a június óta tartó emelkedő trend megszakítására kényszerítette. A tegnapi zárás már a 20 200-as átlag alatt történt, ami negatív jel, további csökkenésre utal. A továbbiakban a 20 400 közelében lévő Fibonacci-szint, illetve a 20 000 közelében lévő korábbi támasz jelenthet fordulópontot, a hosszabb távú trendek szempontjából az előbbi lenne a kedvezőbb fejlemény.


A Magyar Telekom árfolyama a hét elején igyekezett elhagyni a csökkenő trendet, azonban a kitörés sikertelennek bizonyult, tegnap ismét a trend alá keveredett. Jelenleg az 575-ös támasz tesztelése következik, majd az 560-asé. Az utóbbi a csökkenő trendcsatorna alsó széléhez, 525 forintra engedheti az árfolyamot.

Háda Bálint, a Quaestor Értékpapír Zrt. vezető elemzője

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!