A részvénypiac heti forgalma 34,44 milliárd forint volt az előző kereskedési héten elért 15,94 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama a Richter kivételével erősödött.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében úgy értékelte, jelentős hazai hír hiányában a nemzetközi trendeket követve erősödött a BUX 2018 első hetében. A magyar részvényindex a 40 000 pontos pszichológiai szintet "tesztelheti" a közeljövőben.

Az elemzésben felidézték: a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kedden tette közzé, hogy a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 60 pontra emelkedett a novemberi 58,6 pontról. A 60 pontos érték rekord, és azt jelenti, hogy nagyon erős feldolgozóipari konjunktúra várható, az új rendelések indexe és a vásárolt készletek lényegesen bővültek a közelmúltban.

A vállalati hírek kapcsán kiemelték: az OTP csütörtökön jelentette, hogy tőkét emelt szerb leánybankjában. Szintén csütörtökön jelentette be a Richter, hogy munkavállalói értékpapír-juttatási programjának megfelelően a munkavállalóknak átadott csaknem 351 ezer törzsrészvény zárolását a letéti idő lejártával megszüntette, így a részvények értékesíthetők. A Mol-marzsok a régióban megfigyelhető trendeknek megfelelően decemberben gyengén alakultak, ez derült ki a hónap elején szokásosan közzétett jelentésből - jelezték az elemzésben.

Fundamentálisan továbbra sincs egyedi tényező, amely a kereskedést befolyásolná, a nemzetközi helyzet lehet a meghatározó, inkább hangulat alapú a kereskedés. Az év igen erős lengyel dominanciával kezdődött, a lengyel deviza és a részvények jelentős erősödésen vannak túl, az Equilor elemzői szerint kérdés, hogy a közeljövőben a magyar részvényekre is érkezik-e nemzetközi érdeklődés.

Két blue chip-papír lehet ígéretes

Továbbra is vegyes a hazai vezető részvények technikai képe. Az OTP a fontos ellenállási szinteknél kifulladni látszik, a Richter továbbra is igen volatilis maradhat. A két korábbi lemaradó, a Mol és a Magyar Telekom képe viszont pozitív, különösen a Mol-ra érdemes figyelni - áll az elemzésben.

A BÉT-en a vezető részvények közül a Mol 2,5 százalékkal erősödött a héten, a papír 3080 forinton zárt pénteken, a részvények heti forgalma meghaladta a 6,3 milliárd forintot.

Az OTP árfolyama 2,05 százalékkal emelkedett a héten, pénteken a kereskedést 10 940 forinton zárta, a heti forgalom mintegy 15,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1,53 százalékkal erősödött a héten, a részvény 465 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti összforgalma 2,1 milliárd forint volt.

A Richter árfolyama egy hét alatt 0,66 százalékkal gyengült, pénteken a kereskedést 6735 forinton zárta, a részvények heti forgalma meghaladta az 5,9 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4393,96 ponton zárt pénteken, 94,83 ponttal, 2,21 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!