Optimisták a részvénypiac középtávú kilátásaival kapcsolatban az Aden Forecast elemzői - derül ki a Marketwatchon publikált elemzésükből. A független tanácsadó cég két meghatározó elemzője, Mary Anne Aden és Pamela Aden által adott előrejelzéseket nem árt figyelemmel követni, az általuk tanácsolt modellportfólió ugyanis hossz évek óta kiemelkedő teljesítményt mutat, rendszerint kedvezőbb hozamot ér el, mint az összehasonlításként alapul vett részvényindexek.

A szerzőpáros szerint nem nagyon kell kétségbeesniük azoknak, akik magasabb részvényárfolyamokat várnak a jövőben, még akkor sem, ha a végéhez közeledik a Fed kvantitatív lazítási programja. Szerintük annak ellenére, hogy viszonylag sok szó esik a részvénypiac túlértékeltségéről, esetleges buborék kialakulásáról, s arról, hogy az árfolyamok túl régóta emelkednek és túl magasra, a piac egyelőre nem aggódik emiatt. A vezető részvények és indexek árfolyam alakulása azt mutatja, hogy a befektetők egyelőre nem vesznek tudomást a rossz hírekről.

Az amerikai gazdaság teljesítményének oldaláról sem fenyegeti egyelőre veszély a részvényeket. A legutóbbi, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományáról napvilágot látott adat szerintük soha nem volt ennyire kedvező, a fogyasztói bizalom is erősnek tűnik és a vállalati profitok is jó képet mutatnak. A piac csak ezt figyeli, s bárki bármit mond, a Fed monetáris politikája is kedvező egyelőre a részvényeknek - mutatnak rá.

Hiába ér véget ugyanis a kvantitatív lazítás, a kamatok egyelőre alacsonyan maradnak. A részvénypiac pedig szerintük imádja az alacsony kamatokat, s így valószínűleg inkább a trendszerű emelkedés lesz a jellemző, amíg a kamatok igazán növekedésnek nem indulnak. Ráadásul sok befektető meggyőződése - s ebben vélhetően egyelőre nem tévednek nagyot - hogy a Fed nem engedné a részvénypiacot drasztikusan esni.

Ráadásul az amerikai részvények még mindig kedvező befektetési célpontnak tűnnek, különösen, ha más lehetséges befektetésekkel hasonlítjuk össze őket. Az európai gazdaság elég gyengén teljesít, Franciaország úgy néz ki recesszióban van, Olaszország nem különben. De nem jó a helyzet Brazíliában sem, s általában elég kétségesek a feltörekvő piacok kilátásai. Ez az amerikai papírokat még vonzóbbá teszi - írják. Ráadásul szerintük kedvező helyzetet jelent az is, hogy jelenleg Obama elnök második ciklusának harmadik évében járunk, s ez az év a részvénypiacok számára historikus adatokat tekintve kedvező szokott lenni, egészen 1932 óta.

A Dow Jones Industrial és a Dow Jones Transportation index a múlt héten eközben új, magasabb csúcsra tudott emelkedni, s ez a Dow-elmélet szerint a bikapiac megerősítését jelenti. Az S&P 500-as index új csúcsa is ezt erősíti. Mindezek a technikai jelek arra utalnak, hogy az amerikai részvénypiac középtávon várhatóan magasabbra fog emelkedni.

A befektetői szkepticizmus is megvan ehhez, a jelek szerint mindig van olyan fejlemény, amely biztosítja a befektetők megfelelő mértékű aggodalmát ahhoz, hogy a részvényárak magasabbra tudjanak emelkedni  A hosszú bikapiacok akkor szoktak véget érni, amikor a befektetők ész nélkül, őrült módon kezdenek el részvényeket vásárolni, akárcsak a 2000-as tech-lufi csúcsán. Most azonban nem ez a helyzet - mutatnak rá. Az igaz, hogy egyre többen kezdenek el érdeklődni a részvénybefektetések iránt, azonban részvényvásárlási lázról még nem lehet beszélni. Sőt, inkább azt lehet mondani, hogy sokan még mindig ódzkodnak ettől.

A rövidtávú kilátásokat tekintve már nem ennyire optimisták az elemzők. A következő hetekben szerintük megvan az esélye annak, hogy a részvénypiac gyengüljön. Ezt a gyengülést azonban érdemes lehet vételi lehetőségként értékelni - vonják le a következtetést. Ők elsősorban a Dow Jones Index mozgását követő alapokat javasolják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!