A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai által kezelt összvagyon a múlt hónapban mindössze 0,4 százalékkal 2540 milliárd forintra nőtt, ami éves szinten viszont jelentős, 35 százalékos bővülésnek felel meg - közölte a szervezet. Decemberben 11 új alap indult, egy pedig megszűnt, így a hónap végén a Bamosz-tagok összesen 237 alapot kezeltek. Az alapokból összesen közel 20 milliárd forintot vontak ki, amit ellensúlyozott a 30 milliárd forintnyi hozam. A nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok vagyona stagnált, a zártkörűeké 7,7 százalékkal 74 milliárd forintra bővült. Az ingatlanalapok száma sem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 2,2 százalékkal 577 milliárd forintra csökkent, így az összvagyonból 22,7 százalékkal részesednek. Utóbbi alaptípusoknál a 16 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,5 milliárd forinttal növelte a vagyont. A hónapban öt új garantált alap indult, egy pedig a futamidő végével megszűnt, a 69 nyilvános garantált alap összvagyona december végén 264 milliárd forintra rúgott, ami 6,5 százalékos többletet jelent. Ezek a konstrukciók az összvagyon 10,4 százaklékát képviselik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!