Nagyjából a várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményt tett közzé éjszaka a Magyar Telekom. Az éves szinten 5 százalékos árbevétel növekedés mellett a működési eredményt 15 százalékkal, a társaság részvényeseire jutó eredmény pedig 40 százalékkal zuhant, a nettó adósságállomány 40 százalékkal, 387 milliárd forintra nőtt. A nem túl fényes 2013-as évet egy szintén nem túl fényes 2014-es követheti, Christopger Mattheisen elnök-vezérigazgató bejelentése szerint a menedzsment az árbevétel legfeljebb 3 százalékos, az EBITDA 3-6 százalékos csökkenésére számít a CAPEX (beruházási kiadások) stagnálása mellett.

Csak az utolsó negyedévet nézve - s a 2012-es utolsó negyeddel összehasonlítva - a bevételek kis mértékben, fél százalékkal 165,7 milliárd forintra nőttek. Az energiaszolgáltatásból származó és a nem hang alapú mobil bevételek növekedését ellensúlyozta a magyar és macedón vezetékes és mobil hang alapú bevételek csökkenése.

Az EBITDA 4,7 százalékkal 38,8 milliárd forintra nőtt az egyéb működési költségekben elért megtakarításoknak köszönhetően, köztük marketing, tanácsadói díjak, bérleti díjak, egyéb adók és díjak, mely utóbbi kettő a set top boxok illetve az éves frekvencia díjak 2013 korábbi időszakaiban történt aktiválásának köszönhető. A létszám leépítési programokkal kapcsolatos végkielégítések, valamint a működést terhelő adók csökkenése is kedvezően hatott az EBITDA-ra.

Az értékcsökkenési és amortizációs költségek 29 milliárd forintról 27 milliárd forintra csökkentek, mivel a mobil hálózat modernizációja mind Macedóniában mind Magyarországon az érintett eszközök hasznos élettartamának lerövidülését eredményezte, ami megnövelte az értékcsökkenési költségeket 2012-ben. Az ebből adódó csökkenést csak részben ellensúlyozták az új illetve meghosszabbított licenszek és az aktivált éves frekvenciadíjak következtében növekvő értékcsökkenési költségek.

A nettó pénzügyi költségek 8,4 milliárd forintról 8,0 milliárd forintra csökkentek. A magasabb hitelállomány kedvezőtlen hatását ellensúlyozták az alacsonyabb átlagos kamatszintek és az árfolyamveszteség csökkenése, mivel 2013. negyedik negyedévben a forint fél százalékkal erősödött az euróhoz képest, ami kis árfolyamnyereséget okozott, miközben 2012. negyedik negyedévben a forint 2,7 százalékkal gyengült, és ezáltal árfolyamveszteséget eredményezett.

A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény)1,6 milliárd forintos veszteségről 0,3 milliárd forintos nyereségre nőtt 2013. negyedik negyedévben 2012 azonos időszakához képest, elsősorban a magasabb EBITDA-nak köszönhetően, amit csak részben ellensúlyozott a magasabb nyereségadó - áll a jelentésben.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 13,6 milliárd forinttal, a 2012. évi 145,2 milliárd forintról 131,6 milliárd forintra csökkent 2013-ban. A csökkenés oka elsősorban az előző évihez képest 15,4 milliárd forinttal alacsonyabb EBITDA. Bár a működő tőke is kedvezőtlenül változott, az üzleti tevékenységből származó egyéb cash flow javulása ellensúlyozta ezt, amit többek között a 2013-ban fordítottan faktorált szállítói szerződések és a 2012. évi macedóniai ingatlan tranzakció eredményezett.

A Magyar Telekom főbb számai
Kép: Napi.hu

A beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (Capex) 42,8 milliárd forinttal, a 2012. évi 103,3 milliárd forintról 146,1 milliárd forintra nőtt 2013-ban. A jelentős növekedés oka elsősorban a 2013. harmadik negyedévi 38,0 milliárd forint összegű magyarországi frekvencia licenszek meghosszabbítási díja és a 3,1 milliárd forint összegű macedón 4G licensz díja. Mindehhez társult még 17,5 milliárd forint összegben a jövőbeni éves frekvencia díjak jelenértékének aktiválása. Mindezek, valamint a 2012. első negyedévi 10,9 milliárd forint összegű 900 MHz-es spektrum licenszdíj nélkül a Capex 4,9 milliárd forinttal csökkent, elsősorban a 2012. évi 10,7 milliárd forint összegű, a macedón leányvállalatunknál végrehajtott pénzmozgással nem járó, de Capex-ként elszámolt ingatlancsere tranzakció következtében. - áll a jelentésben.

Főbb célkitűzések
Kép: Napi.hu


2013-ban a Capex teljes összegéből a Telekom Magyarország szegmensre 122,2 milliárd forint, a T-Systems Magyarország szegmensre 4,4 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 15,2 milliárd forintot, Montenegróban pedig 4,3 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra.

A kedvezőbb magyarországi működési eredményeknek köszönhetően az EBITDA éves szinten várakozásinknál kisebb mértékben, kevesebb, mint 8 százalékkal csökkent. A terveknek megfelelően 2013-ban 5 százalékkal, 87,5 milliárd forintra csökkent a Capex (a spektrum akvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díj aktiválása nélkül) - mondta a jelentéssel kapcsolatban Christopher Mattheisen vezérigazgató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!