Nemcsak a tavalyi évben elért emelkedés volt régen látott az amerikai tőzsdéken, de az is, ahogyan történt. Az S&P 500-as index 2019 egészében közel 29 százalékkal erősödött, s az év utolsó szakaszában nem csak hogy napról napra, de óráról órára emelkedett a részvények árfolyama az amerikai piacon - írja összefoglalójában a CNNMoney.

A Bespoke Investment Group elemzői azt figyelték, hogy az órák hány százalékában állt magasabban nap közben az S&P 500-as index előző napi záróértékénél. E szerint december végén egy ötven kereskedési napos időszakot vizsgálva az index az idő 65 százalékát az előző napi záróértéke felett töltötte, ilyenre az index napon belüli adatai közlésének 1984-es kezdete óta csak néhány esetben volt példa.

Mintha ugyanazt a tévéműsort néztük volna folyamatosan, nap nap után - írta le a piac viselkedését JJ Kinahan, a TD Ameritrade vezető piaci stratégája. Az emelkedésnek ráadásul elvileg van egy olyan pozitív hatása is, hogy a részvények drágulásával nő az amerikai befektetők vagyona, ami növeli a fogyasztói bizalmat és a vállalatvezetők körében is erősíti a hitet a gazdasági fellendülés fenntarthatóságával kapcsolatban - tette hozzá.

Jöhet a korrekció

A rossz hír az, hogy a történelmi példák alapján az ilyen típusú rally nem tartós és korrekció követi. Az elmúlt hat alkalommal, amikor az index ehhez hasonló emelkedést mutatott be, az ezt követő első hónapban átlagosan 0,4 százalékot esett és a következő hónapban is csak oldalazni volt képes. Három hónappal később azonban már rendszerint átlagosan 6,4 százalékot esett a korábbi csúcshoz képest és fél évvel később még mindig 3,6 százalékkal állt alacsonyabban.

Ha a történelem ismétli önmagát, akkor a januári és a februári oldalazást követően komolyabb esés következhet márciusban és áprilisban. Ehhez hasonló történt egyébként 2018 végén is, amikor az amerikai részvénypiac hatalmasat zuhant a korábbi elsöprőnek tűnő emelkedést követően - emlékeztet az összefoglaló.

Ez még nem a vége

Ez az elemzés szerint ugyanakkor nem jelenti azt, hogy véget érne a bikapiac az amerikai részvények körében. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború egyelőre nyugvópontra látszik jutni, miután a két fél megegyezett arról, hogy további büntető vámokat nem vetnek ki egymás termékeire és visszavonnak néhány eddig kivetett terhet. Bár ezzel vélhetően nem ér véget a konfliktus mégis enyhülni látszik a feszültség, s sokak szerint ez volt az a tényező, amely leginkább fenyegette az amerikai és a globális gazdaság növekedését.

Az amerikai részvények drágulását eközben a Fed által teremtett kedvező körülmények is segítették. A tavalyi három kamatcsökkentés mellett ráadásul az amerikai jegybank tavaly év végén jelentős mennyiségű pénzt pumpált a bankközi piacra a likviditás felszáradásának megelőzésére. Bár a célja nem ez volt vele, a lépés az elemzők szerint tovább fűthette a részvények emelkedését.

Túl nagy lett a kapzsiság

Ugyanakkor megvan a veszélye annak, hogy a befektetők túlságosan is euforikussá váltak. A CNN Félelem & Kapzsiság indexe legutóbb már 97 ponton állt, ez azt mutatja, hogy a befektetők kapzsisága a maximális szint közelében jár. Ráadásul a piac értékeltsége is elég magas. A Refinitiv nevű elemzőség adatai szerint az S&P 500-as index előretekintő árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa elérte a 18,9-es szintet, ez októberben még csak 16,9-es volt, a tízéves átlag 15,2-nél található.

A részvénypiac kapitalizációja jelenleg eléri az amerikai éves GDP 199 százalékát. Ez olyan magas szint, amire az esetek mindössze egy százalékában volt példa a történelem során - írják a JP Morgan elemzői. Hasonló eredményre vezet, ha az S&P 500-as index cégeinek árbevételükhöz mért értékét mérjük, amely jelenleg átlagosan 2,5-szeres. Ugyanakkor más mérőszámok, mint például a cégek nyereséghozama a 10 éves amerikai állampapír hozamához képest már nem mutatnak ekkora szélsőséget.

Az értékelési szintek magasak és azért látszanak már repedések a befektetői bizalomban, különösen a kockázatosabb és kevésbé jó minőségű befektetések terén. A befektetők például eléggé kerülik az energetikai szektort annak jó egy éves gyenge teljesítménye után, s a technológiai cégekkel szemben is mutatkozik némi averzió a tavalyi gyengén sikerült kibocsátások után - írta Michael Cembalest, a JPMorgan Asset & Wealth Management piaci és befektetési stratégiáért felelős elnöke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!