TEBÉSZ: Csalás gyanús a Genesis tőkeemelése

Tőkebefektetési csalás gyanúja is felmerülhet a TEBÉSZ vizsgálata alapján a Genesis legutóbbi tőkeemelése kapcsán, vizsgálatuk szerint egy Zrt-én keresztül olyan vételi lehetőséget apportáltak 10 milliárd forint körüli értéken a tőzsdei cégbe, amelyről tudniuk kellett, hogy az már nem realizálható. Feltehetően a szervezet közleménye miatt függesztették fel a Genesis papírok kereskedését.
NAPI, 2010. szeptember 15. szerda, 15:04
Fotó:

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) egy kisrészvényesi bejelentésre kezdte el vizsgálatát a Genesis Energy Befektetési Nyrt. április 19-ei közgyűlésén elfogadott apportos tőkeemelésének hátteréről - áll a szövetség Napihoz eljuttatott közleményében.

A kizárólag nyilvánosan hozzáférhető adatokra épülő szakértői vizsgálat a cég április 14-én közzétett befektetési ajánlatában gyanús adatra lelt. A Genesisnek új tevékenységet hozó apport legfontosabb eleménél, a Rudagipsz-Mix Zrt-nél a rudabányai bányatelepre vonatkozó adás-vételi szerződést az ismertető arra a Hasit Hungária Kft-re hivatkozva említi, amely már a közgyűlés előtt több hónappal felszámolás alá került. A felszámolás tényét azonban a befektetési ismertető elhallgatja.

A TEBÉSZ ezután megkereste a rudabányai bányát és a kitermelési eszközöket ténylegesen birtokló Hasit Kft. felszámolóját, hogy információkat kérjen tőle az adás-vételről. A felszámoló válaszából a Genesis tájékoztatójának újabb részleteiről derült ki, hogy az nem a valós, vagy nem az aktuális tényeket tartalmazza.

Egyrészt a tájékoztatóban leírtakkal ellentétben hónapok óta senki sem folytat kitermelést a bányában. Másrészt a Rudagipsz-Mix Zrt-nek régebben valóban volt adás-vételi szerződése a Hasit Kft-vel, ám attól a bányacéget 2009. december 24-e óta irányító felszámoló, a vételár megfizetésének elmaradása miatt már korábban elállt, vagyis nem volt ilyen érvényes szerződés a közgyűlés napján..

Félrevezető információnak minősül továbbá a Magyar Fejlesztési Bankkal kötött 1 milliárd forintos hitelre vonatkozó jelen idejű megfogalmazás is, mivel a bank a hitel-igérvényt az adásvétel elmaradása miatt korábban visszavonta.

Tekintettel arra, hogy a tőkeemelés előtt 40 százalék körüli közkézhányaddal rendelkező Genesis által kiadott befektetési ajánlat szerint a bányászati és ércfeldolgozói új profil bevezetésének alapját éppen a rudabányai telep és eszközeinek megszerzése jelenti, így a legutóbbi gyorsjelentése szerint az első félévben mindössze 12 ezer forintos árbevételt produkáló társaság egész léte válik kérdésessé a kitermelhető ércvagyon megvásárlásának elmaradásával.

A TEBÉSZ a rendelkezésére álló dokumentumok alapján úgy véli, a társaság vezetésének már a befektetési ajánlat összeállítása és a tőkeemelést kimondó közgyűlés előtt tudatában kellett lennie a bányavásárlási lehetőséggel kecsegtető apport kiüresedéséről, azt mégis elhallgatta a részvényesek elől, így felvetődhet a tőkebefektetési csalás gyanúja is - fogalmaz a közlemény.

Az ügy kapcsán a TEBÉSZ külön kiemeli az apportot ellenjegyző könyvvizsgáló jogi fellelőségét, akit éppen a hasonló esetek elkerülése érdekében utasít a jogszabály az apportok alapos ellenőrzésére.

Az érdekvédelmi szervezet a birtokában lévő adatokat és dokumentumokat rövid időn belül átadja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, hogy az hatósági eszközeivel felderíthesse a magyar tőkepiacon példátlan eset minden közreműködőjét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK