BUX
36940

Technológiai cégek tőzsdére lépéséről szólhat 2013

Az elmúlt évek csökkenése után 2013-ban sűrűsödhetnek a tőzsdei bevezetések az Ernst & Young elemzése szerint.

Beke Károly, 2013. január 3. csütörtök, 15:07

A prímet továbbra is a technológiai cégek vihetik az IPO-k terén az Ernst & Young felmérése szerint, az év legnagyobb dobása a Twitter piacra lépése lehet, ha megvalósul. Tavaly az előző évinél számszerűen 33 százalékkal kevesebb tőzsdei bevezetés értéke 27 százalékkal maradt el a 2011-es szinttől a cég becslése szerint. December elejéig 768 vállalat összesen 118,5 milliárd dollárnyi tőkét vont be részvények értékesítésével.

A könyvvizsgáló cég elemzői 2013-ra élénkülést várnak, szerintük az év első felében főleg az Egyesült Államokban, majd később az európai és az ázsiai piacokon lendülhetnek fel a bevezetések. Elsősorban a csökkenő volatilitás, a jegybankok akciói és a javuló gazdasági kilátások okozhatják, hogy az idei év a szakértők szerint ideális lehet a tőzsdére lépés szempontjából.

A konkrét bevezetések egyelőre többnyire tervezés alatt vannak, de ha megvalósul, akkor a Twitteré lehet az év legjobban várt részvénydebütálása. A becslések szerint 8 milliárd dollár értékben vezethet be papírokat a vállalat, ugyanakkor sokan arra figyelmeztetnek, hogy a Facebook és a Zynga kudarca miatt könnyen lehet, hogy inkább kivár a bevezetéssel a Twitter. Egy másik lehetséges nagy lépés lehet a kínai kiskereskedelmi óriásvállalat, az Alibaba piacra dobása, melyet szintén 2013-ra vagy 2014-re terveznek a hírek szerint.