Az üggyel kapcsoltban csak egy információ tűnik megbízhatóan pontosnak, miszerint az, hogy vannak pletykák az OTP Bank ukrán érdekeltségének eladásáról. December elején egyszer már szóba került a CJSC OTP Bank eladása. Akkor először az a hír terjedt el, hogy az orosz Szberbank megvenné az OTP Bank egészét. Később a Szberbank vélt érdeklődése a híresztelések szerint leszűkült az ukrán leányra Megfigyelők szerint az ukrán leánybank esetleges értékesítése - kedvező ajánlat esetén - kifejezetten jókor jönne az OTP-nek, ugyanakkor egy nagy orosz bank számára is vonzó lehet a két évvel ezelőtt a Raiffeisen Internationaltől 700 millió euróért megvásárolt leánybank. (Figyelembe véve az ukrán gazdaság pillanatnyi állapotát, az utóbbi két hónapban 5-ról 8-ra romló hrivnya/dollár kurzust, a nyugat-európai bankok vételi kedve kisebb lehet...) Az OTP augusztusban 120 millió euróval emelte meg az ukrán bankja tőkéjét (a bejegyzés november 11-én már gyökeresen más helyzetben történt meg), és szeptember végén további 1,8 milliárd euró hitelt nyújtott leányának. (Az ukrán bank kihelyezett hitelei négyszeresen haladják meg betéteit, ezért indokolt a jelentős finanszírozás.) Ha sikerülne - az eddigi 820 millió eurós tőkebefektetéshez képest akár kisebb veszteséggel is - eladni a bankot, de a vevő átvállalná az anyabank tulajdonosi hiteleit, az OTP mozgásterét jelentősen növelné. Az esetleges veszteség pedig bőven alulmúlná a Garancia Biztosítóból származó 500 millió eurós rendkívüli eredményt. A kerek történetből csak egyetlen elem hiányzik: a vevő, ugyanis a finanszírozással együtt kétmilliárd eurót meghaladó vásárlás pillanatnyilag elég sok bank számára nagy falatnak tűnhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!