Christopher Mattheisen vezérigazgató kiválónak nevezte a vállalat 2015-ös eredményeit csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a vezetékes hálózatfejlesztés eredményeként tavaly 464 ezer háztartást értek el nagysebességű szélessávú internettel a tervezett 440 ezer helyett, az idén pedig újabb félmillió háztartás elérése a cél. Az uniós tenderek eredményeként tovább nőhet ez a szám tette hozzá.

A Telekom szerdán bejelentette, hogy a 2015. év után 15 forint osztalékfizetést javasol a közgyűlésnek, a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2016. évi eredmény után már 25 forintos osztalékot céloznak meg. A vállalat az elmúlt két évben nem fizetett osztalékot.

A vezérigazgató elmondta, hogy 2015. a nagy beruházások éve volt nemcsak a vezetékes, hanem a mobil üzletágban is. Az lakossági LTE-lefedettség több mint 97 százalékosra nőtt, és már egymillió használója van a Telekom 4G hálózatának. Az idén a vállalat arra fókuszál, hogy a beltéri lefedettség minősége javuljon.

A következő években ez a beruházási hullám csillapodni fog, 2017. lesz az utolsó fázis. Emiatt a beruházási költségek is csökkennek, 2016-ban mintegy 10 százalékkal az előző évhez képest. A vezetékes fejlesztések egy része EU-támogatással valósul meg, ez is hozzájárul a költségek mérséklődéséhez.

A vezérigazgató ismertette: a tavalyi eredményekhez hozzájárult az is, hogy a vállalatcsoport nemcsak a lakossági piacon volt sikeres, de a T-Systems is jó eredményeket ért el a vállalati szegmensben a rendszerintegráció és az it-szolgáltatások területén.

Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes a 2015. évi eredményeket ismertetve kifejtette, hogy az összes nyilvános célkitűzést sikerült elérni vagy túlszárnyalni. A pénzügyi eredményeket elsősorban a magyarországi távközlési és informatikai piac hozta, a következő években azonban már a leányvállalatoknál is javulásra számítanak.

A távközlési társaság éves árbevétele 2015-ben 656,3 milliárd forint volt, 4,8 százalékkal magasabb a 2014. évinél, a társaság részvényeseire jutó nettó eredmény viszont 3,1 százalékkal, 27,7 milliárd forintra mérséklődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!