Telekom: van esély a visszapattanásra?

Intézményi ügyfeleknek már vételre ajánlják a Telekomot a Concorde elemzői, az Equilor ugyanakkor nem számít visszapattanásra az árfolyamban,
NAPI, 2012. augusztus 9. csütörtök, 11:43
Fotó: Napi.hu

Vegyesnek, illetve a vártnak megfelelően ítélték az elemzők a Magyar Telekom ma hajnalban közzétett gyorsjelentését az elemzők. A Concorde elemzői kiemelték, hogy a menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó eredményvárakozásait. Azonban a második negyedév során, az amortizáció előtti üzemi eredmény  százalékkal csökkent, miközben a teljes évre, a társaság vezetése pusztán 4-6 százalékos visszaesést várt. Azért, hogy az egész évre kitűzött célok teljesüljenek a menedzsment széles körű költségcsökkentési programot jelentett be. Ennek során nem csak az általános, hanem a marketing költségeket, a készüléktámogatásokat, valamint az ügynöki díjakat is csökkentik. A fenti intézkedéseknek köszönhetően megítélésünk szerint tarthatók a menedzsment várakozásai - írta kommentjében Gyurcsik Attila, a Concorde szakértője. A negatív folyamatokra adott hathatós válaszlépések nyomán, és a tarthatónak ítélt eredményvárakozás miatt a a szakértő fenntartja intézményi ügyfeleknek szóló vételi ajánlását.

Az egyes szegmensek bevételei kapcsán új irányt nem lehet felfedezni. A vezetékes szolgáltatásokból származó bevételek tovább estek, amit a növekvő TV-és IT bevételek továbbra sem tudtak teljes mértékben ellensúlyozni. Az energiaértékesítés folyamatosan növekszik, bár meg kell említenünk, hogy az árrés ebben az üzletágban alacsony (ez magyarázza az erős árbevételi és gyenge üzemi sorokat). A montenegrói és macedón leány gyengébb teljesítményét a gyenge forint kompenzálni tudta, a folyó negyedévben azonban már nem számolunk ilyen hatással (bár a mostani időszak turisztikai okokból amúgy is erős) - írták kommentjükben az Equilor szakértői.

A megtermelt készpénz (szabad cash flow) értéke 8 milliárdon állt a félév végén az első negyedévi -15 milliárd forinthoz képest. A SEC/DOJ megállapodáshoz kötődő céltartalékképzés elszámolás (22 mrd forint) és a magyar 900MHZ-es spektrum licenszdíj (11 mrd forint) nyomást gyakorolt a CAPEX-re az első negyedévben. Ezen tételek kifutása után a második féléves pénztermelés visszatérhet a megszokott szintek közelébe -tették hozzá.

A második félévben nem várhatók fajsúlyos kiadások és a profitra helyeződő nyomás is enyhülhet az áremelésekkel, ezért várhatóan nem kerül veszélybe az 50 forintos osztalék. Ugyanakkor a brókercég szakértői szerint a mostani gyorsjelentést követően felgyorsulhat az elemzői konszenzusban a jövőre vonatkozó várakozások csökkentése. A második féléves teljesítményben fellendülést várnak, ugyanakkor a részvényárfolyamban az elmúlt három hónap szenvedése után még nem látnak esélyt markáns visszapattanásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Emerico, 2012.08.09 17:15

@francois: Persze, hogy van, most jelenleg pánik kitárazás zajlik. Nem olyan rossz a Telekom, mint a mostani szintje. Ráadásul rájöttek, hogy több lábon kell állni, beindították az energetikai szektorukat is. Úgyhogy - főleg ezeken a szinteken - van fantázia a részvényben. De ezt ítélje meg mindenki maga.
Érdekes, hogy senki nem gondol bele abba, hogy a mobil, internet, stb. szegmensekben 1 -2 év hűségidős szerződések vannak, ezért, ha beindul egyáltalán a 4. szolgáltató, akkor legalább 1 évig kínlódnia kell. Azalatt be is dögölhet az egész. Na persze az állam helyzetbe hozhatja a 4. szolgáltatót, de abba a VersenyH és az EU is bele fog szólni. Másrészt, ha a Malévot hagyta csődbe menni az állam, akkor a 4. szolgálató mögül is kimehet. Másrészt a fidesz a saját találmányaiért csak rövid ideig szokott lelkesedni. Valamint ez a szolgáltatás nem úgy indul, hogy ma kitalálom és holnap már ömlik a pénz.
Egyébként, ha ne adj isten más lesz kormányon 2014-től, akkor ugrik az állami segítség.
Rosszat - jót egybe, nálam a célárfolyam 475 Ft, kb. 2014 februárjáig meg is lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2012.08.09 12:50

Egyértelmű, hogy a magyar gazdaság problémái és az adóterhek növekedése a Magyar Telekom árfolyamát viselte meg legjobban a BÉT-en a nagy cégek közül. A cég részvényárfolyamának csökkenése már hetek óta tart, és úgy látszik, hogy a befektetőket a gyorsjelentés sem tudta jobb kedvre deríteni, a Telekom részvényei ma tovább esnek. Érdekes, hogy a pluszadókat szintén elszenvedő másik szektor, a gyógyszeripar két képviselője a Telekommal ellentétben nagyon jól tartja magát, részvényárfolyamaik szépen nőttek, mialatt a Telekomé esik. Ebben az segíthet a gyógyszercégeknek, hogy a magyar forgalmuk kevésbé jelentős, és ha nagyon szorulna a hurok körülöttük, a magyarországi értékesítést csökkenthetik, akár ki is vonulhatnak a magyar gyógyszerpiacról (ezt persze csak a legrosszabb forgatókönyv esetében), csak a termelést fenntartva. A Telekom esetében ez szinte szóba sem jöhet. Kérdés, hogy meddig tartható fenn ez az állapot, van-e egyáltalán esély, hogy az árfolyam ismét visszatérjen 450 Ft fölé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html