Vegyesnek, illetve a vártnak megfelelően ítélték az elemzők a Magyar Telekom ma hajnalban közzétett gyorsjelentését az elemzők. A Concorde elemzői kiemelték, hogy a menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó eredményvárakozásait. Azonban a második negyedév során, az amortizáció előtti üzemi eredmény  százalékkal csökkent, miközben a teljes évre, a társaság vezetése pusztán 4-6 százalékos visszaesést várt. Azért, hogy az egész évre kitűzött célok teljesüljenek a menedzsment széles körű költségcsökkentési programot jelentett be. Ennek során nem csak az általános, hanem a marketing költségeket, a készüléktámogatásokat, valamint az ügynöki díjakat is csökkentik. A fenti intézkedéseknek köszönhetően megítélésünk szerint tarthatók a menedzsment várakozásai - írta kommentjében Gyurcsik Attila, a Concorde szakértője. A negatív folyamatokra adott hathatós válaszlépések nyomán, és a tarthatónak ítélt eredményvárakozás miatt a a szakértő fenntartja intézményi ügyfeleknek szóló vételi ajánlását.

Az egyes szegmensek bevételei kapcsán új irányt nem lehet felfedezni. A vezetékes szolgáltatásokból származó bevételek tovább estek, amit a növekvő TV-és IT bevételek továbbra sem tudtak teljes mértékben ellensúlyozni. Az energiaértékesítés folyamatosan növekszik, bár meg kell említenünk, hogy az árrés ebben az üzletágban alacsony (ez magyarázza az erős árbevételi és gyenge üzemi sorokat). A montenegrói és macedón leány gyengébb teljesítményét a gyenge forint kompenzálni tudta, a folyó negyedévben azonban már nem számolunk ilyen hatással (bár a mostani időszak turisztikai okokból amúgy is erős) - írták kommentjükben az Equilor szakértői.

A megtermelt készpénz (szabad cash flow) értéke 8 milliárdon állt a félév végén az első negyedévi -15 milliárd forinthoz képest. A SEC/DOJ megállapodáshoz kötődő céltartalékképzés elszámolás (22 mrd forint) és a magyar 900MHZ-es spektrum licenszdíj (11 mrd forint) nyomást gyakorolt a CAPEX-re az első negyedévben. Ezen tételek kifutása után a második féléves pénztermelés visszatérhet a megszokott szintek közelébe -tették hozzá.

A második félévben nem várhatók fajsúlyos kiadások és a profitra helyeződő nyomás is enyhülhet az áremelésekkel, ezért várhatóan nem kerül veszélybe az 50 forintos osztalék. Ugyanakkor a brókercég szakértői szerint a mostani gyorsjelentést követően felgyorsulhat az elemzői konszenzusban a jövőre vonatkozó várakozások csökkentése. A második féléves teljesítményben fellendülést várnak, ugyanakkor a részvényárfolyamban az elmúlt három hónap szenvedése után még nem látnak esélyt markáns visszapattanásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!