Egyéves csúcsot döntött meg a forint szerdán, miután a 262,70-es szintet is átszakította az euróval szembeni árfolyama, és innen gyorsan visszahullott 262 forintig. A hirtelen forinterősödés mögött vélhetően stop-pozíciók aktiválása állhatott - mondta el a Napi Gazdaságnak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője.

Ruzsonyi szerint a szerdai nappal egyértelműen kitört a korábbi sávjából a forint, annak ellenére, hogy a szakértő korábban nem tartotta reálisnak azt a szcenáriót, hogy a 265 forintos euró alá tartósan benézzen az árfolyam. A jelenlegi helyzetben azonban úgy látszik, hogy rózsaszín köd lepte el a piacokat, és jelenleg semmi sem számít - tette hozzá Ruzsonyi, aki szerint így nagyon nehéz megmondani, hogy hol lesz az alja a mostani erősödésnek.

A Commerzbank üzletkötője arra is felhívta a figyelmet, hogy főleg külföldi szereplők voltak jelen a piacon, és 262 forint környékén elég kiegyensúlyozott volt a kereslet és a kínálat.

A forint piacán kialakult jó hangulatot támogatta, hogy a Fed előző este éreztette, még jó darabig nem kell számítani a kamatok emelésére - mondta Csajbók Róbert, az ING üzletkötője lapunknak.

A forint a tavaly júliusi erős ellenállásnak számító 263-265 forintos szintet tesztelte, ahonnan fundamentális alapon már nem kellett volna tovább erősödnie - vélte az ING szakértője, aki szerint pont az lehet a további erősödés oka, hogy sok pozíció nyílt meg annak tudatában, hogy itt lehet vége a forint szárnyalásának. Csajbók szerint jelentősebb mennyiségű stop valahol 258 és 260 forint között lehet, ahová elképzelhető, hogy lenyúlnak majd az erre spekuláló befektetők. Tartós forint erősödésre azonban az ING szakértője sem számít.

Nincs fundamentális alapja a forint erősödésének Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője szerint sem, ugyanakkor szerdán úgy látszik elesett a tavaly októberi 262,70-es mélypont. Ezután pedig a következő ellenállás technikai alapon 260 forintnál húzódik, utána pedig a Fibonacci szintek 2 forintonként határoznak meg ellenállást.

A forint esetében is megfigyelhető azonban az a részvénypiachoz hasonló trend, amely szerint a magyar szakértőknél sokkal optimistábbak a külföldi elemzők a magyar helyzettel kapcsolatban. A Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa szerint a forint az euróval szemben 270 forintos átlagon lesz majd a második negyedévben. A két szélső érték a 287 forint illetve a 245 forint volt. A mostani szint alatti árfolyamot azonban már csak a Merrill Lynch 245 forintos alsó értéke, illetve a Nordea Bank 255 forintos árfolyam várakozása jelentette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!