BUX
41325

Teljes fedezékbe! - válságüzemmódban a vagyonkezelők

Teljes fedezékbe – ez a jelszavuk mostanában a német vagyonkezelőknek, akiknek már nem elsősorban a hozamok fontosak, hanem a biztonság. Az arany és a készpénz a kedvenc befektetésük, az államkötvényekkel viszont óvatosak.

Eidenpenz József, 2011. augusztus 22. hétfő, 17:56

Az aranyat és a készpénzt részesítik előnyben a Handelsblatt által megkérdezett neves német vagyonkezelők befektetéseiknél, a részvényeket folyamatosan szem előtt tartják, az államkötvényekkel óvatosak. Jens Ehrhardt, a DJE Vermögensberatung szakértője például tíz százaléknyi aranyat javasol a portfóliókba, egyébként elmondása szerint krízisüzemmódba kapcsolt, aminek legfőbb jele, hogy 40 százalékos készpénzhányadot tart.

Markus Zschaber, a V.M.Z. vagyonkezelő társaság ügyvezetője is defenzív stratégiát követ, 35 százaléknyi készpénzzel dolgozik jelenleg, húsz százalékot tart nyersanyagokban és csak tízet kötvényekben. Hosszú távon azonban a részvényektől várja a legjobb hozamot, várja a megfelelő belépési pontot. Több interjúalany is ígéretesnek tartotta a részvényeket, és a beszállás legjobb időpontját találgatta, vagy pedig az augusztusi zuhanásokban már ki is épített kisebb részvénypozíciókat.

Max Schott, a stuttgarti Sand und Schott vezetője különösen érdekesnek találja a VW, a Commerzbank, a BASF és a Drillisch részvényeit, bár a nagy mennyiségű vásárlásokat még ő is korainak gondolja. Zschaber pedig olyan, általa minőséginek nevezett papírokat ajánl, mint a Leoni, a Porsche, a Christian Dior, a Südzucker, a Linde és a Yum!.

Az európai krízisországok kötvényeihez egy ujjal sem nyúlnának a megszólaltatott vagyonkezelők, a német államkötvényeket pedig változatlanul megbízhatóknak tartják ugyan, de silány, alig több mint két százalékos éves hozamuk miatt húzzák a szájukat. "De kit érdekel a hozam, ha arról van szó, hogy a pénzt biztonságba helyezzük?" - teszi fel a kérdést Matthias Habbel wiesbadeni portfóliókezelő.