Amerika a múlt héten nettó olajexportőrré vált, amivel egy szinte 75 éves folyamatos függőségi időszak ér véget. Az Egyesült Államok elnöke Donald Trump rég várt már erre az "energiafüggetlenségre" - írja a Bloomberg.

A nettó exportra való áttérés az amerikai olajtermelés példátlan fellendülésének eredménye, hiszen több ezer kutakat vittek le a Texas és Új-Mexikó környéki Permia-régióban, de új lelőhelyeket tártak fel az észak-dakotai Bakkenben, valamint a pennsylvaniai Marcellus térségében.

Míg az USA évek óta igyekezett infrastruktúrát építeni a kitermelés környékére, hogy a szállítmányozást és a finomítást is hatékonyabba tegyék, a héten drámai be is következett a dráma változás: a behozatal jelentős visszaesését és az export magas rekordszintű megugrását jelentették. Tekintve a heti adatok ingadozását, az Egyesült Államok valószínűleg továbbra is kis nettó importőr marad majd az idő nagy részében.

"A világ uralkodó energiahatalmává válunk" - mondta Michael Lynch, a Szövetségi Stratégiai Energiaügyi és Gazdasági Kutatócsoport elnöke. "De mivel a változás idővel fokozatos, nem hiszem, hogy hatalmas forradalmat fog okozni, de az OPEC-nek ezt figyelembe kell vennie, amikor a kitermelésük visszavágására gondolnak" - jelentette ki Lynch, aki szavaival üzent a hétvégi csúcstalálkozóra, ahol a kitermelő országok döntöttek volna a következő időszak célszámairól.

A palaolaj-forradalom az Egyesült Államokat a világ legnagyobb olajtermelőjévé tette, a felszínre hozott olajmennyiség meghaladja az oroszországit és szaúd-arábiait. Az OPEC ereje csökkent, és ezzel aláássa az elmúlt fél évszázad egyik legfontosabb geopolitikai erejét adó mennyiségi fegyverüket.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!