A hálaadás utáni rövidített kereskedés a szokásosnál 3 órával hamarabb ért véget New Yorkban, miután csütörtökön zárva voltak a tengerentúli tőzsdék. A dubai hírek a teljes globális befektetői hangulaton rontottak kissé, de a jelek szerint talán nem kell a befektetők tartós visszavonulójától tartani.

A közel-keleti városállam hiteltörlesztési problémáiról szóló hírek először csütörtökön Európában okoztak izgalmakat, majd Ázsiában jutottak esős hangulatba a brókerek már pénteken, hogy a sort a Wall Street folytassa ugyancsak pénteken. Ekkorra azonban Európában a jelek szerint már megnyugodtak a piacok, ugyanis a vezető tőzsdék 1 százalék fölött erősödtek.

Az Egyesült Államokban pénteken, az úgynevezett "Black Friday-vel" kezdődött az év végi szünidei és vásárlási szezon, ami - lévén a belső fogyasztás az amerikai gazdaság legfontosabb komponense - ezúttal a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap a piaci szereplőktől. (A Fekete Péntek elnevezés magyarázata, hogy a vásárlói rohamok miatt ezen a napon a kereskedők mérlege mindenképpen visszatér a veszteséges, vagyis piros zónából, a bővülést jelző feketébe.)

Bár a boltok hatalmas leárazásokkal és egyéb akciókkal készültek a pénteki stratra, és a szerdai kiskereskedelmi adat is azt sugallta, a korábban gondoltnál talán jobb lehet az idei szezon, pénteken mégis csak szenvedtek a kiskereskedelmi cégek papírjai. A befektetők ugyanis nem merték venni őket - valószínűleg a dubai intés lebegett lelki szemeik előtt.

A lejtmenetet a pénzügyi, banki részvények vezették. Az S&P 500 pénzügyi szektor indexe közel 3 százalékot veszített, de az energia- és nyersanyagcégek is jóskán 2 százalék fölött gyengültek átlagban.

Az olaj csaknem hathetes mélypontra jutott, az arany is olcsóbb lett, miközben a dollár erősödött, az amerikai állampapírok hozama pedig csökkent. A fekete arany jegyzése 74 dollár alá süllyedt, és az arany is jelentősen, több mint 30 dollárral gyengült, 1150 dollár körüli szintekig. Az árupiacok árcsökkenése a befektetők dollár felé fordulásával párhuzamosan történt, mindez pedig a nyersanyagcégeket is gyengítette.

A Dow 1,5, a Nasdaq és az S&P 500 index pedig 1,7 százalékos mínusszal fejezte be a pénteket, ám nap közben ennél nagyobb mélységeket is megjártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!