A hatalmas áresés a múlt héten az árupiacokon átterjedt a szektorral kapcsoltban lévő részvények árfolyamára is, amelyek az előző két negyedév legjobban teljesítő papírjai voltak. Az S&P Energy Indexe 7 százalékos eséssel zárta a hetet, egy éve ez a legnagyobb heti szintű csökkenés az indexben - írja összefoglalójában a Reuters. Ezzel az árupiacok vesszőfutása akár véget is érhetne, azonban az események bizonytalanságot hozhatnak a részvénypiaci befektetők körében, talán itt a fordulat a hosszú ideje tartó áremelkedésben.

Nagyon nehéz eltalálni, hogy egy piaci buborék mikor durran ki, de ha ez megtörténik, az általában gyorsan történik - mondta Natalie Trunow, a Carlvert Investment Management Befektetési igazgatója a hírügynökségnek. Az első negyedéves gyorsjelentési szezon végével, s a Fed második kvantitatív lazítási programja végének közeledtével a piac sérülékenyebbé vált, így nem lennék meglepne, ha a következő hetekben, hónapokban gyengébbé válna a teljesítmény - folytatta. Az S&P 500-as index március közepe óta a legrosszabb heti teljesítményét tudta péntekig felmutatni a hét utolsó napján bemutatott emelkedés ellenére is. Az index 1340 ponton, az 1330 pontos fontos támasz szint felett zárta a hetet. Az 1330 pont alatti zárások a középtávú képet pesszimistává változtatnák - mondta Larry McMillan, az McMillan Analysis elnöke.

A hangulat akkor is jó

A múlt heti eladási hullám ellenére számos szakértő optimista a piac várható teljesítményével kapcsolatban, s a technikai indikátorok a Reuters szerint nem utalnak arra, hogy a piac túlvett lenne. A fundamentális elemek legnagyobb része kedvező a részvények számára - véli Hank Smith, a Haverford Trust befektetési igazgatója is. Persze, minden bikapiacon vannak eladási hullámok - tette hozzá.

A múlt hét pénteki munkaerő piaci adatokra eladással reagált a piac, mivel a munkanélküliségi ráta magasabb lett a vártnál, ugyanakkor  a jelentés azt is mutatta, hogy az amerikai cégek több munkahelyet létesítettek, mint az elemzők remélték, s ez a gazdaság javuló állapotára utalhat. A munkaerő piac mindezek ellenére még mindig az amerikai gazdaság egyik leggyengébb pontja, s ezért a friss munkanélküli segélyért jelentkezők számát változatlanul kiemelt figyelemmel várják a piaci szereplők, mint ahogy a kiskereskedelmi forgalom áprilisi alakulásáról szóló adatot is, amely a fogyasztók állapotáról adhat tájékoztatást. Mindkét jelentés csütörtökön lát napvilágot. A héten számos fontos kiskereskedelemben érdekelt cég is gyorsjelentést tesz közzé, köztük a Macy's, a Nordstrom és a Kohl is. Az S&P 500-as index cégei közül eddig 438 tette közzé jelentését, ezek 69 százaléka a vártnál jobb adatokat közölt.

Várt szintről indult a korrekció

A múlt hét elején az Oszama bin Laden megöléséről szóló hírek nyomán kirobbanó piaci eufóriában érte el csúcsát az S&P 500-as index, ugyanakkor ez az átmeneti öröm nem volt elég ahhoz, hogy a mutató kettős ellenállási szintje fölé nyomja. Ezt a két fontos ellenállást a hosszú távú trendcsatorna teteje és a 2007. októberi csúcs és a 2009. márciusi mélypont közötti távolság 76,4 százalékos Fibonacci szintje alkotta.

S&P 500

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült

 

A hétfő reggeli 1370 pont közeli csúcs és a csütörtöki mélypont között ez mintegy 40 pontnyi korrekciót hozott a vezető mutatóban. Ugyanakkor ahhoz, hogy igazán aggódni kelljen az index további sorsáért, a 100 napos mozgóátlag, azaz nagyjából 1300 pont alatti zárásokat kellene látni a mutatóban. A befektetőket egyébként az említett technikai szintek mellett a múlt hét végén nyomaszthatta a villámkrach egy éves évfordulója is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!