Igenis úgy gondoljuk, elkezdődött az új bikapiac, és bebizonyosodhat, hogy még márciusban - nyilatkozta a CNBC-nek Abby Joseph Cohen, a Goldman Sachs sokat hivatkozott, hírhedten bullish részvénypiaci stratégája. Mint hozzátette, sokan vártak a gazdasági helyzet javulását alátámasztó adatokra, és most tessék, azok szépen sorban csörgedeznek is.

A Goldman stratégacsapata szerint az S&P 500 stabilan az 1050-1100 pontos sávban lesz az év végére. A mutató csütörtökön az ezres szintről lefordulva 997,08 ponton zárt, de a márciusi mélypont óta így is sokat száguldott már, idén eddig 10 százalékot emelkedett.

Cohen szerint ugyan nem bíztató az összes gazdasági mutató alakulása, de olyan kulcsfontosságú területeken, mint a munkaerőpiac, vagy a cégek felhalmozott készletei terén már érezhető javulás tapasztalható.

A stratéga nézetein sokat lendített a vállalati eredmények alakulása is, amelyek szerinte egyértelműen javuló tendenciát mutatnak. A következő évre így a szakértő szerint az S&p 500 kosarának átlagára a 75 dolláros egy részvényre jutó nyereség sem elképzelhetetlen, illetve az 1050 pontos indexérték már a békeidőkben megszokott 14-es P/E-t (az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) jelentene.

Ennek ellenére Cohen felhívja a figyelmet, ha be is bizonyosodna, hogy ez a következő bikapiac, akkor sem szabad V-alakú felívelésre számítani. A stratéga úgy véli sokkal valószínűbb a kisebb szünetekkel tarkított lépcsőzetes emelkedés.

A jövőre nézve viszont a gazdaság fokozatos talpraállásával mindenképpen a részvények felülteljesítését várja az állampapírokkal szemben. A részvények terén pedig a ciklikus, így az energetikai-, technológiai, illetve pénzügyi szektorok papírjait kedveli.

Ellenvélemények

Felejtsük el a bikapiacot, még mindig bőven a medvepiacban vagyunk és talán épp a történelem leghosszabb medvepiaci rallyját éljük meg - nyilatkozta a CNBC-nek David Rosenberg, a Gluskin Sheff hírhedten bearish vezető közgazdásza.

Rosenberg szerint a befektetők már annyira kiéheztek a nyereségre, hogy szemellenzőt viselve tornásszák egyre magasabbra az S&P-t. Úgy látja az indexbe 30 százalékos profitbővülést áraztak be a jövő évre. S míg márciusban a világvégét árazták be, most a nirvánára készül a befektetői közösség. Pedig az igazság az arany középút lehet Rosenberg álláspontja szerint.

A közgazdász úgy érvel, a részvények nem tudják tartósan tartani jelenlegi árfolyamszintjeiket. Ezek fő okai a pénzügyi helyzet további sérülékenysége az összeomlás utáni hitelszűke folyományaként, a bérek rekordütemű csökkenése, az a tény, hogy a vállalati szektor kétharmada nem mutat említésre méltó bevételnövekedést, illetve hogy a magánszektor ereje nagyrészt a gazdaságélénkítő csomagok hatása és nem organikus növekedés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!