Az erős bázis miatt csökkent az árbevétel: a Nyomda nettó árbevétele 21,4 milliárd forint volt tavaly, amely 1,3 milliárd forinttal (-6 százalék) kisebb, mint az előző év forgalma - írja a Portfolio.hu.

A biztonsági termékek, megoldások forgalma 6,1 milliárd forint, amely 2 milliárd forinttal (24 százalékkal) kisebb, mint a bázis évben, vagyis a 2014-es választási év éreztette a hatását. A kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 4,2 milliárd forint, 0,5 milliárd forinttal kisebb, mint az előző évben, míg a nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens forgalma 9,2 milliárd forint, amely 1,1 milliárd forinttal nagyobb, mint 2014-ben.

Tovább erősödött az export: az export árbevétel tavaly 8,3 milliárd forint volt, az előző évhez képest 9 százalékkal nőtt, ezzel 39 százalékos export arányt ért el a vállalat.

Stabilan termeli a készpénzt a Nyomda: a készpénztermelési hatékonyságot mutató EBITDA közel 2,3 milliárd forint volt, ami majdnem megegyezett a 2014-es értékkel, míg az EBITDA-szint 10,7 százalék volt. Ez elsősorban a költséghatékonyság javulásának volt köszönhető. Az üzemi eredmény 1,367 milliárd forint volt, amely 4 százalékkal kisebb, mint az előző évben. A kis mértékű eredmény csökkenést a kisebb forgalom okozta, amelyet a stratégiai termékszegmensek javuló jövedelmezősége csak részben ellensúlyozott.

Osztalékjavaslat: a nettó eredmény a visszaeső forgalom miatt 932 millió forint volt, ami több mint 8 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi értékhez képest. Az egy részvényre jutó eredmény 65 forint volt. A menedzsment döntése alapján a megtermelt eredmény kifizethető osztalékként, ezért a közgyűlésnek részvényenként 65 forint osztalék kifizetését javasolja. Ez a tegnapi 1 053 forintos záróárfolyammal számolva közel 6,2 százalékos osztalékhozamot jelent. A közgyűlését 2016. április 4-én 13 órakor tartják a közzétett meghívó szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!