A tájékoztatás szerint az idén mintegy 355 milliárd forinttal, az eredeti finanszírozási tervet jelentősen meghaladó mennyiségben emelkedett a lakossági állampapírok állománya. Az ÁAK közölte: a jelenlegi tendencia alapján a lakossági állampapírok az állam teljes ez évi nettó finanszírozási igényét biztosíthatják.

Az ÁAK tájékoztatása szerint a kisbefektetők körében a legkedveltebb a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), amelyből 29,6 milliárd forint összértékben vásároltak. Hónap közben a régi sorozatokat teljes összegben felvásárolta a lakosság, az újonnan kapható kötvények 3 százalékos, illetve 3,5 százalékos kamattal vásárolhatók.

A futamidőtől függően jelenleg 1,2-2,5 százalék kamatprémiumot tartalmazó, 3,5-4-5 százalék induló kamatot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) összes mennyiségének 38,2 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető.

A Babakötvények állománya 428 millió forinttal emelkedett az év ötödik hónapjában.

A Féléves Kincstárjegyek (FKJ) állománya 152 millió forinttal csökkent, ugyanakkor a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) összes mennyisége 42,6 milliárd forinttal növekedett.

Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége közel 1,3 milliárd forinttal nőtt.

Az idén május végére 354,8 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapír-állomány, a növekményből a KKJ-re 157,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4,8 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 16,3 milliárd forint jut.

A PMÁK állomány ez évi növekedése 109,6 milliárd, a BMÁK esetén 62,2 milliárd, a Babakötvénynél 3,4 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

Az ÁAK tájékoztatása szerint az idén bekövetkezett állománygyarapodás felét a 3-6 éves futamidejű államkötvények adják, a tavalyi trend tovább folytatódott, a lakossági állampapírok futamideje idén is tovább hosszabbodik.

Az idén az ötödik hónap végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2765,8 milliárd forintra növekedett.

A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1246,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33,8 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 371,3 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 664,6 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 435,2 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 13,4 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,74 milliárd euró volt május végén - tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!