A csütörtöki aukción az ÁKK 3, 5 és 15 éves kötvényeket dobott piacra. A hároméves papírok esetében a meghirdetett 20 milliárd forintos mennyiségre 57,8 milliárd forintos ajánlattal válaszoltak elsődleges forgalmazók. A kialakult 5,31 százalékos átlaghozam a február 7-ei aukcióhoz képest 15 bázisponttal alacsonyabban alakult, de a szerdai másodpiaci benchmarkot 4 bázisponttal meghaladja. Az ÁKK ebből a sorozatból 25 milliárdra emelte végül az elfogadott mennyiséget.

Az ötéves kötvényekből 15 milliárd forintnyi mennyiséget hirdetett meg, amelyre elsődleges forgalmazók 27,56 milliárd forintos ajánlattal válaszoltak. A kialakult 5,66 százalékos átlaghozam az előző, február 7-eihez képest 33 bázisponttal alacsonyabb, a szerdai benchmarknál pedig 3 bázisponttal magasabb. Az ÁKK ebből a lejáratból a meghirdetett mennyiségre fogadott el ajánlatokat.

A 15 éves kötvényekből 8 milliárd forintnyi mennyiséget dobott piacra az ÁKK, amire 10,15 milliárdos ajánlat érkezett elsődleges forgalmazóktól. A kialakult 5,30 százalékos átlaghozam a december 13-i aukción kialakultnál egy bázisponttal alacsonyabb, míg a szerdai másodpiaci referenciahozamnál 7 bázisponttal magasabb. Az ÁKK végül ebből a futamidőből is a meghirdetett mennyiségre fogadott el ajánlatokat.

A másodpiacon vegyesen alakultak a hozamok: a rövid oldalon 1-5 bázisponttal csökkentek, míg a hosszú oldalon 3-4 bázisponttal nőttek a hozamok. A referenciaátlag 4,94 és 6,27 százalék között szóródott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!