Látványos változás a Teslánál - ennek nem mindenki fog örülni

A Tesla-részvények hatalmas áremelkedését a jelek szerint igyekszik a cég is kihasználni. Bár korábban nem tervezték, most mégis egy 2 milliárd dollárt meghaladó összegű tőkeemelést hajtanának végre.
Lovas-Romváry András, 2020. február 14. péntek, 12:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel - Képünk illusztráció.

Úgy tűnik, a Tesla mégis igyekszik kihasználni részvényei jelentős drágulását. Tegnapi bejelentése szerint a cég új részvények kibocsátásával mintegy 2 milliárd dollárnyi friss tőkét vonna be - ez pedig jelentős fordulat az eddig kommunikált politikához képest. Eddig ugyanis azt hangoztatták, hogy szeretnék elkerülni új részvények kibocsátását.

A bejelentés szerint 2,65 millió új részvényt kínálnának fel értékesítésre, amelyből 10 millió dollár értékben maga Elon Musk, a cég alapító-vezérigazgatója is vásárolna, míg Larry Ellison, a cég igazgatóságának tagja, az Oracle egyik egykori alapítója szintén venne 1 milliónyit - írja a Reuters. A részvény árfolyama első reakcióként csökkent egy keveset tegnap a hírre, azonban nap végére már emelkedést mutatott. A csütörtöki, valamivel 800 dollárt meghaladó árfolyamon a cég piaci értéke már meghaladja a Ford és a General Motors együttes piaci kapitalizációját. A részvény értéke a harmadik negyedéves gyorsjelentés megjelenése óta, amelyben végre profitról számolt be, megháromszorozódott.

Elon Musk korábban többször is megnyugtatta a cég befektetőit, hogy a Teslának nem lesz szüksége tőkeemelésre új, költséges fejlesztéseihez, például az új típusok kifejlesztéséhez, a kínai gyártás felfuttatásához vagy európai gyárának felépítéséhez.

Még január 29-én, a tavalyi éves eredmények ismertetésekor is azt mondta: nincs értelme tőkét emelni. Az elemzők ekkor arra voltak kíváncsiak, nem szeretne-e élni a cég a magas részvényárfolyam nyújtotta kedvező lehetőséggel. A vezérigazgató akkori válaszában azt fejtegette, hogy a Tesla normális működése is képes annyi pénzt termelni, amelyből bőven finanszírozhatóak a beruházások.

Hígítani a céget azért, hogy csökkentsük az adósságállományunkat, nem tűnik bölcs lépésnek

- fogalmazott akkor. Szavai szerint a cégnek szüksége lenne több akkumulátor előállítására ahhoz, hogy növelni tudja az autógyártás volumenét. Eközben a Tesla dolgozik egy elektromos pickupon, a Tesla roadsterek új generációján és egy elektromos sportautón önvezetői funkciókkal. A cég a Reutersnek nem válaszolt arra a kérdésére, hogy a tőkeemelés bejelentése hogyan egyeztethető össze a társaság eddigi kommunikációjával.

Daniel Ives, a Wedbush elemzője szerint a döntés a tőkeemelésről sok befektetőt sokkolhat. A tőkeemelés nagysága sokkal nagyobb annál, mint amit bárki várhatott, szerinte azonban ez egy okos lépés Musk és az igazgatóság részéről, kihasználják a lehetőséget, hogy erősítsék a céget.

A Tesla adósságállománya jelenleg eléri a 13,42 milliárd dollárt. A befektetők korábban folyamatosan kritizálták a cég vezetését amiatt, hogy nem sikerül hosszabb távon nyereséges működést produkálniuk, miközben az autók darabszáma dinamikus nőtt. Ezen fordított 2019 harmadik negyedévében ügyesen a cég, meglepetésre nyereséget termelt, s ezt tudta tartani a negyedik negyedévben is. Nem árt ugyanakkor észben tartani, hogy éves szinten szó sincs még profitról, a tavalyi első és második negyedév is durva mínuszokat hozott.

A most tervezett tőkeemelésből befolyó összeget a cég a mérlegének erősítésére és általános vállalati célokra használná. A társaság utoljára tavaly májusban emelt tőkét mintegy 2,3 milliárd dollár értékben, hogy megteremtse a szükséges forrásokat a kínai termelés beindításához és új modelljei fejlesztéséhez. Azóta felépítették mint 2 milliárd dollárnyi beruházással a sanghaji üzemet és előálltak a futurisztikus vonásokat felmutató Cybertruck pickup modellel. A sanghaji gyár múlt hónapban kezdte meg a termelést.

Eközben - a masszívan emelkedő árfolyamnak köszönhetően - sorra jelentek meg az elemzések, amelyek a jelenleginél is jóval magasabb árfolyamot tartottak indokoltnak a cég részvényei számára, s azt latolgatták, hogy mely társaságnak érné meg még ezeken az árfolyamokon is megvennie a céget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.15 21:27

Most újraovasok egy régi krimit.
Abban eppen most olvastam, hohy egy férfi értékét vagy az mutatja, hohy mennyije van vagy az, hogy mennyivel tartozik.
Nos Elon Musk rendkívül értekes ember ezen megítéles szerint.
De az én megítélésem szerint csak nagyon jó szélhámos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.02.15 09:52

Még így is úsznak az adósságban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html