Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, a Tesla mégis igyekszik kihasználni részvényei jelentős drágulását. Tegnapi bejelentése szerint a cég új részvények kibocsátásával mintegy 2 milliárd dollárnyi friss tőkét vonna be - ez pedig jelentős fordulat az eddig kommunikált politikához képest. Eddig ugyanis azt hangoztatták, hogy szeretnék elkerülni új részvények kibocsátását.

A bejelentés szerint 2,65 millió új részvényt kínálnának fel értékesítésre, amelyből 10 millió dollár értékben maga Elon Musk, a cég alapító-vezérigazgatója is vásárolna, míg Larry Ellison, a cég igazgatóságának tagja, az Oracle egyik egykori alapítója szintén venne 1 milliónyit - írja a Reuters. A részvény árfolyama első reakcióként csökkent egy keveset tegnap a hírre, azonban nap végére már emelkedést mutatott. A csütörtöki, valamivel 800 dollárt meghaladó árfolyamon a cég piaci értéke már meghaladja a Ford és a General Motors együttes piaci kapitalizációját. A részvény értéke a harmadik negyedéves gyorsjelentés megjelenése óta, amelyben végre profitról számolt be, megháromszorozódott.

Elon Musk korábban többször is megnyugtatta a cég befektetőit, hogy a Teslának nem lesz szüksége tőkeemelésre új, költséges fejlesztéseihez, például az új típusok kifejlesztéséhez, a kínai gyártás felfuttatásához vagy európai gyárának felépítéséhez.

Még január 29-én, a tavalyi éves eredmények ismertetésekor is azt mondta: nincs értelme tőkét emelni. Az elemzők ekkor arra voltak kíváncsiak, nem szeretne-e élni a cég a magas részvényárfolyam nyújtotta kedvező lehetőséggel. A vezérigazgató akkori válaszában azt fejtegette, hogy a Tesla normális működése is képes annyi pénzt termelni, amelyből bőven finanszírozhatóak a beruházások.

Hígítani a céget azért, hogy csökkentsük az adósságállományunkat, nem tűnik bölcs lépésnek

- fogalmazott akkor. Szavai szerint a cégnek szüksége lenne több akkumulátor előállítására ahhoz, hogy növelni tudja az autógyártás volumenét. Eközben a Tesla dolgozik egy elektromos pickupon, a Tesla roadsterek új generációján és egy elektromos sportautón önvezetői funkciókkal. A cég a Reutersnek nem válaszolt arra a kérdésére, hogy a tőkeemelés bejelentése hogyan egyeztethető össze a társaság eddigi kommunikációjával.

Daniel Ives, a Wedbush elemzője szerint a döntés a tőkeemelésről sok befektetőt sokkolhat. A tőkeemelés nagysága sokkal nagyobb annál, mint amit bárki várhatott, szerinte azonban ez egy okos lépés Musk és az igazgatóság részéről, kihasználják a lehetőséget, hogy erősítsék a céget.

A Tesla adósságállománya jelenleg eléri a 13,42 milliárd dollárt. A befektetők korábban folyamatosan kritizálták a cég vezetését amiatt, hogy nem sikerül hosszabb távon nyereséges működést produkálniuk, miközben az autók darabszáma dinamikus nőtt. Ezen fordított 2019 harmadik negyedévében ügyesen a cég, meglepetésre nyereséget termelt, s ezt tudta tartani a negyedik negyedévben is. Nem árt ugyanakkor észben tartani, hogy éves szinten szó sincs még profitról, a tavalyi első és második negyedév is durva mínuszokat hozott.

A most tervezett tőkeemelésből befolyó összeget a cég a mérlegének erősítésére és általános vállalati célokra használná. A társaság utoljára tavaly májusban emelt tőkét mintegy 2,3 milliárd dollár értékben, hogy megteremtse a szükséges forrásokat a kínai termelés beindításához és új modelljei fejlesztéséhez. Azóta felépítették mint 2 milliárd dollárnyi beruházással a sanghaji üzemet és előálltak a futurisztikus vonásokat felmutató Cybertruck pickup modellel. A sanghaji gyár múlt hónapban kezdte meg a termelést.

Eközben - a masszívan emelkedő árfolyamnak köszönhetően - sorra jelentek meg az elemzések, amelyek a jelenleginél is jóval magasabb árfolyamot tartottak indokoltnak a cég részvényei számára, s azt latolgatták, hogy mely társaságnak érné meg még ezeken az árfolyamokon is megvennie a céget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!