Tesla-csőd miatt aggódnak a befektetők

Komolyan aggódnak a befektetők a Tesla fizetőképessége miatt, a cég csődje ellen védelmet nyújtó biztosítások árfolyama csúcs közelébe emelkedett, a részvény árfolyama esik.
Lovas-Romváry András, 2018. július 25. szerda, 15:46
Fotó: AFP

Csúcs közelébe emelkedett az elmúlt napokban a Tesla esetleges fizetésképtelensége ellen védelmet nyújtó biztosítások árfolyama, miután olyan hírek jelentek meg, amelyek alapján a befektetők arra következtettek, hogy a cég hamarosan ismét tőkeinjekcióra szorul. A riadalmat az váltotta ki a társaság körül, hogy a Wall Street Journalban megjelent egy cikk, amely szerint a cég több beszállítóját is arra kérte, fizessennek vissza már korábban részükre átutalt összegeket. A lap egy a Tesla globális ellátásáért felelős igazgatója által kiküldött e-mailre hivatkozott.

A Tesla kötvényeire vonatkozó csődbiztosítások árfolyama kedden már olyan magasságba emelkedett, hogy a BusinessInsider információi szerint 6,58 dollárt kellett fizetni 100 dollárnyi Tesla adósság csődje elleni védelemért.

A Tesla szóvivője hétfőn a Reuters kérdésére nem kívánta kommentálni a CDS-ek árfolyamának alakulását. Egy közleményben azonban arra hívta fel a figyelmet, ők kevesebb mint tíz beszállítót kértek fel arra, hogy átmenetileg csökkentsék a beruházások során elköltendő összegek nagyságát. Hangsúlyozták, hogy a beszállítókkal való kapcsolatuk ugyan érinti a Tesla jövőbeni készpénztermelő képességét, de nincs hatással a cég harmadik negyedéves eredményszámaira.

Ennek ellenére a Reuters által idézett elemzők szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Tesla hamarosan vagy tőkét emel, vagy újabb hitelfelvételre kényszerül, jóllehet Elon Musk a cég alapító vezérigazgatója ennek lehetőségét korábban kizárta. A hírügynökség által megkérdezett szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Tesla kötvényeinek árfolyama eddig jóval magasabban állt a hasonló besorolású bóvlikötvényekénél, s ez jórészben a befektetők Elon Muskba vetett bizalmának volt köszönhető.

A CDS-ek árfolyamának alakulása azt mutatja, hogy sokan fogadnak arra, a cég nem fogja tudni folytatni tevékenységét - mondta Thomas Graff, a Brown Advisory szakértője.

A Tesla folyamatosan negatív készpénztermelő képességgel működik, azonban ez nem meglepő egy olyan cég esetében, amely folyamatosan bővíti gyártókapacitásait.

Az elmúlt időszakban a Model 3 típus termelésének felfuttatása igényelt jelentősebb forrásokat, ennek termelési adatai júliusig egyébként rendszerint elmaradtak a vállalat vezetése által kitűzött mennyiségtől. A nyereségessé válás egyelőre meglehetősen távolinak tűnik a Tesla számára, s erre egyre több befektető figyel fel. A Tesla részvényeire nyitott short pozíciók (tehát a részvények árfolyamesésére játszó) állományának értéke az S3 Partners nevű elemzőcég adatai szerint mára elérte a 11,5 milliárd dollárt, ez messze a legnagyobb érték az egész amerikai részvénypiacon. A Tesla összes közkézen lévő részvényének 20,4 százalékára van nyitva ilyen típusú pozíció, ezzel a társaság ebből a szempontból az 50 leginkább shortolt papír között van a Nasdaq-on.

A fotó forrása: Scott Olson/Getty Images North America/AFP.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2018.08.09 06:31

lordofearth, 2018. augusztus 8., szerda 23:03
" Előbb megnéztem, hogy van-e Tesla részvénye Warren Buffett-nek. Meglepődtem, mert nincs. Nem a cégben nem bízik, hanem a technológiáról érzi úgy, hogy az nem biztos, hogy a jövő technológiája lesz."
Hülyeség.
Buffett a tavaly és 18 első félévében is a Teslatól több elektromos hajtású autót értékesítő BYD legnagyobb részvényese, kb 10%-os csomagja van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.08.09 06:24

@lordofearth: "a hidrogén lesz az új Isten"

Neked talan. Egyelore ugy allunk, hogy aram szinte mindenhol van, benzinkutakbol van rengeteg, hidrogent viszont szinte sehol nem tankolhatsz. Igazabol a hidrogen kut az igazi 22 -es csapdaja: amig nincs eleg kut, addig hasznalhatatlan az auto, viszont amig nincs eleg hidrogenes auto, addig az olajcegek nem telepitenek hidrogenkutakat. Ha pedig a Toyotanak vagy a Hondanak kell teleszornia a vilagot kutakkal, akkor abba beleroppan az egesz ceg. A Tesla -nal is komoly dollarmilliardokat emesztett fel a Supercharger halozat, es hidrogen kutbol minimum 10 -szer annyi kene, hogy barki is elgondolkozzon a hidrogenes auto vasarlason.

Mellesleg a Nikola ceg lehet ez ugyben az egyik fontos elem, de rajuk egyelore nem lehet alapozni semmilyen tekintetben.

Es van itt meg egy finomsag, ami alatamasztja a total idiotizmusod: korabban rendszeresen szidtad az elektromos autokat a nehez akkupakk miatt, most meg isteni technologianak tekinted az uzemanyag-cellas rendszert, ami hasonlo sulyban van ( Toyota Mirai egy kis szar szedan es 1,85 tonna ). Teljesen komolytalan vagy :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.08.09 06:10

@lordofearth: "Előbb megnéztem, hogy van-e Tesla részvénye Warren Buffett-nek. Meglepődtem, mert nincs. "

Szaud Arabia viszont iden vasarolt be Tesla reszvenyekbol cirka 2 milliard dollarert.

"Az ő alapfelfogása szerint 1.szabály az, hogy soha ne veszíts pénzt."

Meg szerencse, hogy a tozsden nincs egyetlen olyan papir sem, ami biztos nyereseget hoz. Senki sem szeretne vesziteni, megis sokan buknak, ahogy neha Buffett is, szoval ez nem jelent semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.08 23:31

@lordofearth: "miszerint a hidrogén lesz az új Isten"

Tudod, ilyen hírleveleket én is szinte naponta kapok, volt már "világmegváltó" energiaforrás az alga, az ablakra ragasztható, átlátszó, sötétben is működő napelem-fólia, a bőröndben elférő atomreaktor és sorolhatnám... Ha engem kérdezel, a brazilok cukornád-alkohollal hajtott autóinál nincs jobb és zöldebb technológia (ez is minimum 100 éves), mégis az olajat termelik a brazilok is ezerrel...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.08.08 23:05

@lordofearth:
Egyébként az elemzésekről annyit, hogy ma pozitív, holnap negatív híreket mond ugyanaz a média. Neked van igazad, nincs pontos információ.

A legújabb őrületnek most a sivatagi homokot mondják. Se olaj, se lithium..sivatagi homok..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html