Néhány nappal azután, hogy a Twitteren szavaztatta meg az akcióról követőit, máris Tesla részvényeinek eladásába kezdett Elon Musk. Az elektromos autókat gyártó cég vezérigazgatója hivatalos bejelentése szerint első körben 3,6 millió részvényt adott el mintegy 4 milliárd dollár értékben, majd további 934 ezret, miután gyakorolta vételi opcióját 2,2 millió részvényre - írja a Reuters.

Az összesen mintegy 4,5 millió részvény Musk Teslában meglévő részesedésének mindössze 3 százalékára rúg. A Forbes szerint 281 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkező vezérigazgató még szombaton szavaztatta meg követőit, hogy eladja e részvénycsomagjának egytizedét, s a többségében igenlő válaszokra reagálva azóta jelentős mélyrepülésbe kezdett az autógyártó papírjainak árfolyama.

A többnapos eladási hullámban kedden 12 százalékkal lettek olcsóbbak, s ezzel veszélybe került a cég 1000 milliárd dollár feletti kapitalizációja is, azonban szerdán 4,3 százalékkal visszapattant a kurzus. A bejelentés szerint az opciókhoz köthető részvényeladásokat egy szeptemberben elfogadott ütemterv tette lehetővé, amely alapján a cég bennfentesei előre meghatározott tranzakciókat hajthatnak végre. Az nem derült ki, hogy ez milyen kapcsolatban van Musk múlt heti Twitteren közölt bejelentésével.

A részvények eladásával mindenesetre Musknak meglehetősen megnőtt a készpénzállománya, a vezérigazgató vagyonát ugyanis nagyrészt a Teslában és a SpaceX--ben meglévő részesedése tette ki. Az összefoglaló szerint jövő augusztusig még mintegy 20 millió részvényre van opciója.

A megkérdezett elemzők szerint egyébként ha Musk tényleg eladná csomagjának tizedét, az ugyan rövidebb távon nyomás alatt tarthatná az árfolyamot, azonban hosszabb távon tekintve a piac likviditását, már nem jelentene problémát. Miközben a cég értéke 150 milliárd dollárt csökkent a héten, a kisbefektetők aktív vásárlói voltak a papírnak, a Vanda Research adatai szerint a lakossági ügyfelek 157 millió dollár értékben nettó vevők voltak a piacon. A részvények árfolyama idén eddig mintegy 50 százalékkal emelkedett, ennek jó részét az az októberi ugrás okozta, ami a Hertz autókölcsönző részére történő 100 ezer kocsi eladásáról szóló hírek után következett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!