Az Apple jó úton halad saját önvezető autó technológiájának fejlesztésével, s a tervek szerint már 2024-ben piacra dobhatja saját személyautóját, amely forradalmain új akkumulátortechnológiát használhat - értesült az ügyhöz közelálló forrásokból a Reuters hírügynökség.

Az iPhone-gyártó cég autógyártási próbálkozása meglehetősen hullámzó ütemben haladt 2014 óta, amikor a cég elkezdte saját autóit megtervezni vázlatok alapján. A terv neve Project Titan, a folyamat egy pontján azonban az Apple mintha csinált volna egy hátraarcot, s elkezdett inkább az autót irányító szoftverre fókuszálni, s újradefiniálta a terv célját. A korábban az Apple-nél dolgozó Doug Field, aki néhány évet lehúzott a Teslánál, visszatért a céghez és kezébe vette 2018-ban a projektet, s tavaly kirúgott 190 embert  a csapatból.

Azóta az Apple eleget lépett előre ahhoz, hogy most már a fogyasztók számára is elérhető autó építését célozza meg - mondta a projektről tudomással rendelkező két forrás is, akik nevük elhallgatását kérték, mivel a terv egyelőre nem publikus. Az Apple terve, hogy tömegfogyasztásra szánt autóval lépjen a piacra jócskán eltért attól, amit versenytársai terveznek. Az Alphabethez (a Google anyavállalata) tartozó Waymo például robo-taxikat épít, amelyet sofőr nélküli taxiszolgáltatásban használnának fel.

Miben lehet más?

Az Apple stratégiájának központi eleme egy új akkumulátor tervezési dizájn, amely állítólag radikálisan le tudja csökkenteni az akkumulátorok előállítási költségeit és megnöveli az autók hatótávolságát - mondta a hírügynökségnek egy harmadik forrás, aki látta ennek terveit. Az Apple egyelőre nem kívánta kommentálni a jövőbeni termékeivel kapcsolatos terveit.

Egy autó legyártása komoly kihívásokat jelent az ellátási láncok oldaláról még az Apple oldaláról is, amely több százmillió elektronikai terméket állít elő évente úgy, hogy azok alkatrészei a világ számos pontján vannak legyártva. Autót azonban még nem gyártottak, s Elon Musknak is 17 évébe telt, amíg végül nyereségesen tudott Teslákat összerakatni - jegyzi meg a hírügynökség összefoglalója. Ha van olyan cég a földön, amely megfelelő forrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy ezt megcsinálja, akkor az valószínűleg az Apple. Ugyanakkor ez nem egy mobiltelefon - mondta egy szakember, aki dolgozott a Project Titan terven.

Vannak még homályos pontok

Egyelőre nem világos, hogy ki állítaná össze az Apple logó alatt futó autót, azonban a források szerint a cég egy partnerre támaszkodna az összeszerelés során. Még mindig megvan az esélye annak is, hogy az Apple megváltoztatja a terv célját és csak az önvezető rendszer fejlesztésére fog majd fókuszálni, amelyet egy hagyományos autógyártó cég járműibe integrálnának. Ugyanakkor a Reuters forrásai azt is mondták, hogy elképzelhető, hogy a terv 2025-re vagy még távolabbi időpontra csúszik a járványhelyzet miatt.

Az S&P 500-as indexbe frissen bekerült Tesla részvényei hétfőn 6,5 százalékkal estek, eközben az Apple 1,24 százalékot emelkedett a hírek után, igaz, ebben más is szerepet játszhatott. A részvények kereskedése az indexkosár változásakor hagyományosan elég hektikus szokott lenni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!