Az elektromosautó-gyártó részvényesei a vállalat csütörtöki éves közgyűlésén a legtöbb kérdésben megszavazták az igazgatótanács ajánlásait. Így elfogadták az igazgatók újraválasztását, de rábólintották a részvények 1:3 arányú felosztására is. Viszont elutasították a környezetvédelemre és az irányításra összpontosító javaslatokat – írja a Reuters.

Elon Musk vezérigazgató a Refinitiv adatai szerint a Tesla 15,6 százalékát birtokolja, miután tavaly több millió részvényt adott el. Most viszont a döntés értelmében, minden augusztus 17-én nyilvántartott részvényes minden egyes birtokolt papír után két további részvényből álló osztalékot kap, amelyet augusztus 24-én, a kereskedés zárása után osztanak ki – közölte a vállalat.

Az új részvényfelosztás két évvel azután következik, hogy egy öt az egyhez felosztás segített a magasan szárnyaló részvény árfolyamát az egyszerű befektetők számára is elérhető közelségbe hozni. Bár a felosztás nem befolyásolja a vállalat fundamentumait, a cég kapitalizációját, a részvények árfolyamát feldobhatja, mivel a befektetők szélesebb körének könnyebbé teszi a papírok megvásárlását, mivel olcsóbbak lesznek.

Jó üzlet volt eddig a Tesla, de most vannak bajok

A 2010-ben darabonként 17 dolláron debütált Tesla-részvények a 2020-as részvényfelosztás után év végén több mint 1200 dollárra emelkedtek, amivel a vállalat piaci kapitalizációja 1 000 milliárd dollár fölé emelkedett. A pénteken 6,6 százalékos csökkenéssel záró Tesla-részvények idén mintegy 18 százalékot estek.

A csütörtöki közgyűlésen a részvényesek szűk körben jóváhagytak egy tanácsadói javaslatot, amely növelné a befektetők lehetőségét az igazgatói jelölésre, 339,2 millió szavazattal a javaslat mellett és közel 319 millió szavazattal ellene.

A részvényesi javaslatot, amely arra kérte a Teslát, hogy évente számoljon be a faji megkülönböztetés és a szexuális zaklatás megelőzésére tett erőfeszítéseiről elutasították. Az elmúlt időszakban pedig több szexuális abúzusról érkezett bejelentés, amelyek miatt perelik is a céget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!