Egyelőre véget érni látszik a Tesla masszív diadalmenete, legalábbis átmenetileg. A Morgan Stanley elemzői friss anyagukban hét év után első ízben adtak ajánlást az autógyártó cég részvényeire, ebben azonban azok eladását tartották értelmes döntésnek. A bank elemzői szerint a cég kínai piacon várható növekedése már teljesen be van árazva. Lecsökkentették a mobilitás üzletág értékére adott becslésüket is, mivel a szabályozói korlátozások miatt egyelőre nehézkesnek tűnik a robotaxi üzletág beindítása.

A Tesla részvényeinek árfolyama több mint duplázódott október eleje óta, köszönhetően a jó negyedéves eredményeknek, az erős kiszállítási adatoknak és a kínai gyár gyors felépítésének. A Morgan Stanley eladási ajánlása egy olyan időszakban érkezett, amikor a részvény árfolyama amúgy is maga mögött hagyta az összes elemzői célárat - írja a Bloomberg. A rövidtávú momentum és a hangulat a részvény körül nagyon jó, de mi erősen megkérdőjelezzük ennek fenntarthatóságát - írják a bank elemzői. Ők egyébként korábbi 250 dolláros célárukat 360 dollárra emelték, ez azonban még így is 30 százalékkal elmarad az aktuális árfolyamtól.

Persze a Morgan Stanley ajánlásara nem feltétlenül kell hallgatni a Tesla-részvények esetében. Ezt megelőzően ugyanis 2012-ben elemezték a részvényt, szintén eladásra javasolták, az árfolyam azóta 1600 százalékkal emelkedett. A Morgan Stanley nem az egyetlen szkeptikus a Tesla árazásával kapcsolatban. A Bloomberg gyűjtése szerint 15 elemzőnél van eladáson a papír, 10-en javasolják vételre, 10-en eladásra.

A papír mindenesetre a csütörtöki kereskedést 3 százalékos eséssel készül nyitni, 500 dollár közelében. Mindezt alig egy nappal azután, hogy a pénzügyi sajtó ünnepelte a vezérigazgatót, Elon Muskot, mivel az 550 dolláros árfolyam közeledtével közeledett a 100 milliárd dolláros kapitalizáció jelentette álomhatár az autógyártónál. Ez pedig egy 2018-as opciós programban az egyik feltétele lett volna annak, hogy Musk egy adag opciót lehívhasson, amivel a Marketwatch számításai szerint több, mint 360 millió dollárt kereshetett volna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!