Tesla: ettől kiakadtak a befektetők

Ledorongolta az unalmas kérdéseket feltevő elemzőket Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a cég első negyedéves elemzői konferenciáján és megerősítette, hogy a masszív pénzégetésnek hamarosan vége lesz a cégnél és a harmadik negyedévben már pénzt termelhet a társaság. A részvények mélyrepüléssel reagáltak az eseményekre.
Lovas-Romváry András, 2018. május 3. csütörtök, 09:34
Fotó: AFP

Meglehetősen optimista hangvétellel indult a Tesla első negyedéves eredményeiről szóló beszámoló, annak ellenére, hogy a negyedév során a cég ismét közel egymilliárd dollárnyi készpénzt égetett el.  A jó hangulatot fűthette volna, hogy Elon Musk vezérigazgató megerősítette, hamarosan véget érhet a cégnél készpénzt rohamos ütemben felemésztő időszak, azonban a hangulatot lerontotta, hogy a részletekre kíváncsi elemzők kérdéseit unalmasnak nevezte Musk és az elemzői konferencia beszélgetés egy pontján inkább a kisbefektetői kérdéseket feltevő egyik Youtube csatornának kezdett el válaszolgatni.

A piac nem díjazta a lépést, sokan úgy vélték, hogy a cég működésének előrejelezhetősége megintcsak kérdésessé vált - írta összefoglalójában a Bloomberg. A részvények árfolyama a zárás utáni kereskedésben közel 5 százalékkal zuhant.

A cég az első negyedévben egyébként 785 millió dollárnyi veszteséget hozott össze, ez azonban kedvezőbb volt az elemzők által vártnál. Az unalmasnak nevezett elemzői kérdések nagyobb része egyébként arra irányult, hogy vajon a Tesla képes lesz-e az ígért mennyiségű autó legyártására a következő negyedévekben és így valóban elkezd e majd pénzt termelni a részvényesek számára.

Musk egyébként két évvel ezelőtt harangozta be a cég első, igazán tömeggyártásra készülő Model 3-as típusát, azonban azóta már számos alkalommal kellett lefelé módosítania annak eladási terveit. A vártnál lassabban felfutó termelés miatt azonban a tervezettnél kevesebb árbevétele keletkezett a cégnek és ez folyamatosan próbára tette a társaság mérlegének tűrőképességét - emeli ki a Bloomberg. Ugyanakkor az ilyen autóra vágyók türelme egyelőre nem látszik elfogyni, a negyedév végén 450 ezer előrendelése volt a cégnek, s a vásárlók által előlegként befizetett összeg nagysága megközelítette az egymilliárd dollárt.

A tudósítások szerint egyébként a Model 3-asok gyártása különböző problémák miatt 10 napig szünetel majd ebben a negyedévben, ebbe beleszámít a múlthavi leállás is. A cég szerint egyébként az eddigi késlekedéseket a gyártásban leginkább az akkumulátorok előállításának lassúsága okozta, a cég szerint ezt a problémát mostanra kezelték. Musk szerint a cég mostanra heti 5000 autót képes előállítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.05.03 14:59

@neduddgi1: Kedves nedugj... én sem vagyok ordas zsidóbarát, de amit te előadsz, az kicsit fárasztó... aki nem ért egyet minden marhaságoddal, az egyből zsidó, mi? :-) ritka egy féleszű vagy...

"A Tesla egy egyház olyan ökröknek mint te.2 éven belül csődbe megy."

Mondod te, mint az antiszemita nostradamus a napi.hu-n. Lehet hogy így, lesz, de ugyanekkora a valószínűsége annak szerintem, hogy nem...

" Linkeld ide lécci, mennyi tőkét égetett el a Tesla, mikor volt nyereséges."

Erre mondtam ökörke, hogy nagy fába vágta a fejszéjét, mert nagyot álmodni. Cégvezetőként és vállalkozóként átlátom a helyzetét, ijesztően bátor amit tett, és ijesztően nagy kaliberű vezetőt igényel a feladat, hogy sikerrel tudja zárni. Én így ismeretlenül, az eredményeit ismerve azt mondom, van esélye a sikerre, nem kevés.

"Az összes nagy gyártó hozza ki az EV-it, és azok nem szarul összerakott selejtek mint a Model 3, jelenleg."

Ha nem egy kis lecsúszott antiszemita gyökér volnál, akkor tudnád hogy egy napon sem lehet emlegetni egyik nagy gyártó elektromos autóját egy Model S-sel (segítek féleszű: nem az elektromos motorteljesítmény terén nagy a Tesla... ott is, de nem az a lényeg, amiben szénné veri minden konkurensét). A Model 3 esetén az idézett kommented utolsó szava a döntő, segítek féleszű: "jelenleg".

"mennyi tőkét égetett el a Tesla, mikor volt nyereséges."

A Tesla dollártíz-, és százmilliárdos tőkéjű autógyárakkal versenyez, a semmiből indult fiatal cég, és olyan fejlesztéseket hajtott végre, hogy a nagyok a nyomába sem érnek. Emiatt emészti a pénzt és termelt veszteséget, és termeli a mai napig... agyatlan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2018.05.03 14:19

@Warlock: Linkeld ide lécci, mennyi tőkét égetett el a Tesla, mikor volt nyereséges.
Az összes nagy gyártó hozza ki az EV-it, és azok nem szarul összerakott selejtek mint a Model 3, jelenleg.
A Tesla egy egyház olyan ökröknek mint te.2 éven belül csődbe megy.
Elon Muskot kedvelem a SpaceX miatt, ostoba buzik pénzéből értelmes dolgot finanszíroz.
Irigy magyar? LOL
Fájdalmas volt a körülmetélés?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.05.03 14:09

@neduddgi1: Kedves Nedugj uncensored

Óvatosabban tessék káromkodni, meg ítélkezni. A stílusod a Cefrét juttatja eszembe, mikor be van cefrézve.

Az Apple-lel kapcsolatban igaz amit írtál, kicsit kifogyott a patron számítógép és okostelefon téren az összes gyártóból néhány évvel ezelőtt, valóban nem tudnak mértékadó újdonsággal előállni.

Azonban a Tesla-t ne hasonlítgassuk az Apple-höz, vízilovat az almához... A Tesla az autóiparban mutatott sok újdonságot, példaképpen a Model S már kb 6 éve piacon van, és a többi ún. nagy autógyártó még mind a mai napig a nyomába sem ért a technikai és technológiai újításoknak, amit a Model S-sel kapott meg a nagyérdemű. A Tesla-ban van fantázia, Elon Musk pedig egy rendkívüli képességekkel megáldott penge üzletember, akit azért korai lenne azért temetni, mert jó nagy fába vágta a fejszéjét... Lehet utálni őt, kedves nedugj, csak mert egy negatív tökkelütött (netán irigy) magyar vagy... szíved joga... De ne temessük még... lehet hogy igazad lesz, de várjuk ki a végét, Ne ítélkezzünk idejekorán arról, hogy a Tesla és a Tesla mint befektetés átverés vagy nem átverés... kedves Nedugj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2018.05.03 10:31

A fasz ki van veletek. Évek óta nyomjátok ti is a Tesla sztorit, pedig ennél nagyobb lehúzás régen volt.
Maga Elon Musk is folyamatosan veszi ki a cégből a lóvét részvény fedezetű hitelekkel. Lassan beleszalad egy margin call-ba, ha tovább esnek a részvényei.
Tudjuk,tudjuk amerika stronk, példakép stb.... Rohad szét a világotok.
Az Apple is elfogyott mint a gyertya, nincs semmi új Jobs óta, Iphone X bukta , sorra jelentenek szart a beszállítók, ti pedig képesek vagytok ünnepelni azt, hogy 100 milliárdos buyback lesz.
Azért lesz mert NINCS mire költeni, nincs új termék.
Hazug uzsorások vagytok ti is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html