BUX
39663

Tesznek a befektetők az erős svájci frankra

Az elmúlt 15 hónap legtempósabb drágulását felmutató svájci részvények tovább erősödhetnek, a befektetők arra számítanak ugyanis, hogy az élelmiszer- és gyógyszergyártók a méregerős svájci frank dacára növelhetik eredményüket - írja a Bloomberg.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 09:59

A Swiss Market Index (SMI) az augusztus 10-én elért kétéves mélyponthoz képest 15 százalékkal emelkedett, ami kétszer jobb teljesítmény az eurózóna legnagyobb cégeit tömörítő Euro Stoxx 50 Index 7,1 százalékos növekedésénél.

A svájci papírok annak dacára erősödnek, hogy a cégek egész sora jelezte, a frank erősödése negatívan hat profitjukra. Alapkezelők szerint a részvények jelenlegi értékeltségi szintje ellensúlyozza annak kockázatát, hogy az SNB-nek sikerül gyengítenie a frankot. A svájci részvénypiac továbbra is biztonságos kikötőnek számít, hiszen nincs kitéve az eurózóna adósságválságának - mondta Andrea Williams, a Royal London Asset Management alapkezelője. Szerinte bár a svájci cégeket sújtja az erős frank, az európai felfordulást tekintve relatíve így is pozitívabban láthatják a helyzetet a befektetők.

A svájci részvények olcsók - hívja fel a figyelmet David Herro, a Harris Associates LP alapkezelője, aki szerint a jelenlegi helyzetben a Nestléhez hasonló defenzív papírok teljesíthetnek jobban, mert nincsenek annyira kitéve a makrogazdasági helyzetnek. Utóbbi azért előny, mert a svájci gazdaság lassulás elé néz: a KOF gazdaságkutató intézet az idén 2,8, jövőre pedig 1,9 százalékos növekedést vár.