A tegnapi vegyes zárás után az inflációs aggodalmak miatt ismét egyértelmű irány nélkül várható a nyitás az európai értékpapírpiacokon. A publikált adatok alapján októberben 4,1 százalékos volt az euróövezeti infláció, ez 13 éves csúcs, több mint duplája az EKB inflációs céljának. A brit infláció 4,2 százalék volt az októberig tartó 12 hónapban, közel egy évtizede a legmagasabb.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető európai tőzsdeindexek 0,1 százalék körül mozdulhatnak el pozitív és negatív irányba egyaránt a kereskedés kezdetén.

A páneurópai gyűjtőindexek emelkedéssel zártak szerdán, az euróövezeti pedig csökkenéssel. Az FTSE EuroFirst 300 index 0,19 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,14 százalékkal emelkedett, az EuroStoxx50 index 0,02 százalékkal csökkent.

Londonban 0,49 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,02 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,06 százalékkal korábbi rekordja közelébe emelkedett, a milánói tőzsdeindex pedig 0,07 százalékkal végzett magasabban 13 éves csúcs közelében. Madridban 0,47 százalékos indexcsökkenéssel zárult a szerdai tőzsdenap.

A Brent hat heti mélypontot érintett, miután az OPEC és az International Energy Agency egyaránt a túlkínálat kialakulásának veszélyére figyelmeztetett. A Brent ára 0,45 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben az európai piaci nyitás előtt két órával hordónként 79,92 dolláron. A WTI ára 0,58 százalékkal csökkent 77,10 dollárra.

Az arany spot ára unciánként 1866,21 dolláron áll 0,06 százalék csökkenéssel, az eurót 1,1319 dolláron jegyzik változatlan árfolyamon.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!