A Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest pénteken több mint 11 év börtönbüntetésre ítélték csalásért, miután megtévesztette a befektetőket cége vérvizsgálati technológiájának állítólagos hatékonyságával kapcsolatban. Holmest januárban már az ügyben elítélték az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságán, most a szövetségi bíróság is bűnösnek mondta ki csalásban. A pénteki ítélethirdetése előtt sírva beszélt a bíróság előtt.

Először 2015-ben a Wall Street Journal hozta nyilvánosságra, hogy a Theranos vérvizsgálati technológiája nem tudta teljesíteni az elvárásokat, azokról Holmes és a cégvezetés többi tagja folyamatosan hazudott. Informátorok és más tanúk jelentek meg, akik részletesen beszámoltak arról, hogy Holmes és a korábbi operatív vezető, Ramesh "Sunny" Balwani hogyan tévesztette meg a betegeket, partnereket, befektetőket és alkalmazottakat a vállalat fejlődésével és a technológiai képességeivel kapcsolatban. A botrány miatt az egykor magánbefektetők által 9 milliárd dollárra értékelt Theranos 2018-ban le is húzta a rolót – számolt be a CNBC.

Az ügyészek 15 év börtönbüntetést kértek a terhes 38 éves egykori milliárdosra és Szilícium-völgyi hírességre. Júliusban Balwanit, akinek évekkel korábban romantikus kapcsolata volt Holmes-szal, szintén bűnösnek találták 12 rendbeli csalás vádjában. Az ítélethirdetést az esetében a jövő hónapban tartják.

"Szerettem a Theranost. Ez volt az életem munkája" - mondta Holmes. "A csapatom jelentette számomra a világot” – tette hozzá, jelezve, hogy bánja a hibáit, de mindent beleadott a cége felépítésébe.

Ügyvédei arra építették a védelmét, hogy a bírósági beadványok szerint legfeljebb 18 hónapos büntetésre számíthat. Ehelyett 135 hónapot, azaz 11 év és három hónapra ítélték el. Az egykori milliárdos megpróbált új tárgyalást kérni, miután augusztusban egy korábbi alkalmazottja megjelent a lakásán, hogy beszéljen vele. Holmes élettársa, Billy Evans elmondta a bíróságnak, hogy a volt alkalmazott részben felelősséget vállalt a cég hiábiért.

Ez az alkalmazott, Adam Rosendorff azonban azt mondta a bíróságnak, hogy a megjegyzései azért voltak, mert elkeseredett a gondolattól, hogy a gyermeke az anyja nélkül tölti az időt. A Theranos alapítója júliusban adott életet első gyermekének, és most ismét várandós.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!