Tilt az MNB

Piacfelügyeleti eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-nél és a Széfbank Kft.-nél, a két társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy letéti és széfszolgáltatási tevékenységet végezzenek - közölte a jegybank.
MTI, 2016. december 2. péntek, 11:19
Fotó: Napi.hu

A jegybank végzései semmilyen formában nem érintik a széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét - áll a közleményben.

Az MNB emlékeztet arra is, hogy a vonatkozó jogszabály szerint üzletszerű letéti szolgáltatási és széfszolgáltatási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény folytathat. Az MNB nyilvántartásaiban azonban e társaságok nem szerepelnek, ugyanakkor a beszerzett információk szerint feltehetően engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végeznek.

Az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet, mivel a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg.

A piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatot az MNB a honlapján fogja közzétenni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK