BUX
38240

Tilt az MNB

Piacfelügyeleti eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-nél és a Széfbank Kft.-nél, a két társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy letéti és széfszolgáltatási tevékenységet végezzenek - közölte a jegybank.

MTI, 2016. december 2. péntek, 11:19

A jegybank végzései semmilyen formában nem érintik a széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét - áll a közleményben.

Az MNB emlékeztet arra is, hogy a vonatkozó jogszabály szerint üzletszerű letéti szolgáltatási és széfszolgáltatási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény folytathat. Az MNB nyilvántartásaiban azonban e társaságok nem szerepelnek, ugyanakkor a beszerzett információk szerint feltehetően engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végeznek.

Az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet, mivel a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg.

A piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatot az MNB a honlapján fogja közzétenni.