Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tim Draper milliárdos befektető szerint a bitcoin jó menedék lehet a vállalkozások számára a potenciális bankválságok ellen.

A Twitter-csatornáján megjelent dokumentumban azt fejtegeti, hogy

a Silicon Valley Bank (SVB) közelmúltbeli összeomlása, valamint a bankok állami „túlszabályozása” arra figyelmeztet, hogy a menedzsmenteknek diverzifikáltabb készpénzkezelési stratégiát kell most fontolóra venniük.

„Mivel az igazgatóságok és a menedzsment felelős a bérszámfejtésért, még válság idején is fontos, hogy készenléti terveket dolgozzanak ki a bankcsődök esetére, amelyek egyre gyakrabban fordulhatnak elő, ha a kormány továbbra is pénzt nyomtat és kamatokat emelget az infláció ellensúlyozására” – fejtette ki Tim Draper. 

kockázatitőke-befektető szerint a vállalkozásoknak fontolóra kell venniük, hogy bitcoint vagy más kriptoeszközt tartsanak tartalékaikban a diverzifikációs stratégia részeként.

A vállalkozások többé nem támaszkodhatnak egy bankra vagy egy irányító testületre készpénzük kezelésében. Azt javasoljuk, hogy tartsanak legalább hat hónap rövid távú készpénzt két bankban: egy helyiben és egy globálisban, és legalább két bérlistányi értékű készpénzt bitcoinban vagy más kriptovalutában.

Sok év után megint kormányok veszik át a bankokat, csakhogy maguk a kormányok is fizetésképtelenné válnak – fejtegeti a befektető.

A hónap elején Tim Draper egyébként azt mondta, hogy majdnem 100 százalékig biztos abban, hogy a bitcoin 250 000 dolláros árfolyamra robban a következő 18 hónapban. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a milliárdos már 2019-ben is hasonló jóslásokba bocsátkozott és a negyedmilliós árfolyamnak már tavaly év végén be kellett volna következnie. 

Szárnyal a bitcoin a bankcsődnek köszönhetően

Kilőttek a kriptovaluták, miután több bank is csődöt jelentett az Egyesült Államokban és a svájci Credit Suisse is vergődik. Botrányok ide vagy oda, úgy néz ki, a befektetők megint a kriptóba menekülnek, ahogy párolog a hagyományos bankok iráni bizalom. Bővebben>>>

A cikk írásakor a bitcoin 27 740 dolláron állt, ami komoly erősödés január óta, ám így is jelentősen elmarad a 68 ezer dolláros, 2021-es csúcshoz képest. 

A BTC árfolyamának alakulása 2023. januártól
A BTC árfolyamának alakulása 2023. januártól
Kép: Trading view

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!