Az OTP és a kormányszóvivő is hevesen cáfolta azokat a londoni pletykákat, melyek szerint épp egy állami mentőcsomag összeállításán dolgoznak a bank számára, illetve hogy a pénzintézet államosítására készülnének - írja a Reuters. A hírügynökségenk nyilatkozó - nevük elhallgatását kérő - devizakereskedők úgy vélekedtek, ez a pletyka állahatott az OTP árfolyamának utolsó percekben történt összeomlása, és a forint hirtelen megroggyanása mögött. A pletyka teljes képtelenség - nyilatkozta a Reutersnek Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Valaki spekulál, és egy illikvid piacon szeretné leszorítani a részvényárfolymot - tette hozzá. A kormány nem vásárol fel OTP részvényeket és nem használ ilyen eszközöket, ennek a gondolata sem vetődött fel - jelentette ki Daróczi Dávid, aki az MTI-nek hangsúlyozta: elutasítják még a feltételezést is. A Reuters Londonból jelentette, hogy olyan hírek terjedtek el a piacon, amelyek szerint az OTP-t a "kormány megmentené". Egyesek szerint ennek következtében szakadt be a bank részvényeinek árfolyama a tőzsdei zárásban 3855 forintra, ami 14,33 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróárnál, míg napon belül 22 százalék volt a mínusz. Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek elmondta: határozottan cáfolja, hogy az állam saját felügyelete alá akarná vonni a bankot. Nincs tudomásuk arról, hogy az OTP likviditási gondokkal küzdene, sőt, tőkehelyzete kiemelkedően stabil. Megjegyezte: más országokban is próbálkoznak spekulánsok azzal, hogy rémhíreket terjesszenek egyes bankokról, így szorítva le azok árfolyamát olyan szintre, amelyen azt fel szeretnék vásárolni. Az OTP is hangsúlyozta: teljesen valótlan híresztelésekről van szó, a bank tőkehelyzete és likviditása kiemelkedően stabil. Feltételezik, hogy spekulácis célból terjesztették el a valótlan híresztelést Londonban. Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese szerdán közölte: az OTP Banknak továbbra sincs semmilyen eszközön keresztül közvetlen kitettsége a jelzálogpiaci hitelválságban, amelynek nincs hatása a legnagyobb hazai hitelintézet eredményére bank tőkehelyzete stabil, likviditása erős. A bank tőkemegfelelési mutatója az OTP Garancia értékesítési tranzakciójának lezárását követően "fantasztikus magasságokba emelkedett" - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes. A csoportszintű Tier I-es mutató 11,2 százalék, ami az egyik legmagasabb Európában. A rendkívül stabil tőkehelyzet mellett, a bank likviditási helyzete is olyan erős, hogy ha 2009 végéig egyáltalán nem jutna tőkepiaci forráshoz, akkor is minden kötelezettségének eleget tudna tenni - mondta Urbán László hozzátéve, hogy a bank emellett tartani tudja profittermelő képességét is, az idei évre tervezett 10 százalékos profitbővülése mindenképpen megvalósul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!