Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felborult az utóbbi időben a megszokott rend a világ több nagy pénzügyi piacán is. A határidős kamatlábak ugyanis több helyen is alacsonyabb állnak, mint az ugyanilyen futamidejű állampapírok hozama, márpedig ez nem így szokott lenni - írja elemezésében a Bloomberg. Ez a jelenség a legszembetűnőbb az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, Amerikában egyre több lejárat esetében figyelhető meg, hogy a határidős kamatlábak alacsonyabbak, mint az azonos lejáratú állampapírok hozama, de máshol is érezhető hasonló jelenség.

A szakértők megosztottak a tekintetben, hogy a félreárazás valami komolyabb probléma jele, vagy pedig egyszerű technikai okokkal magyarázható. Az állampapírok hozamemelkedése egyrészt érthető, a piac egyre inkább készül a közelgő decemberi Fed kamatemelésre. Másrészt a pénzügyi válságot követően jelentősen szigorodtak a kötvénykereskedéssel foglalkozó cégekre vonatkozó előírások, s emiatt sokszor a szereplők számára jóval olcsóbb a derivatív piacon fedezni pozícióikat, mint ténylegesen állampapírokat venni és eladni.

Ugyanakkor a megkérdezett szakértők szerint ez egyértelmű félreárazást jelent, hiszen elméletileg ez azt jelenti, hogy a piac jelenleg kockázatosabbnak tartja pénzt kölcsönözni az államoknak, mint azoknak a pénzintézeteknek, amelyeket állami segítséggel sikerült megmenteni a válság során. A hosszabb lejáratok, például a 30 éves amerikai állampapír esetében ez a helyzet már évek óta fennáll, azonban az utóbbi hónapokban egyre rövidebb futamidők esetében is fejre állt a rend.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!