Tíz év múlva eltűnik az euró - változás jöhet

A francia elnökségre pályázó volt gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szerint 10 év múlva már nem lesz euró, legalábbis a jelenlegi formájában. Komolyabb reformokra lenne szükség, mivel a mostani rendszer a németek számára egyoldalúan előnyös. Előrelépést sürget a fiskális unió felé.
Napi.hu, 2017. január 11. szerda, 19:30
Fotó: Napi.hu

A francia elnökségre pályázó Emmanuel Macron szerint 10 év múlva eltűnhet az euró, de ha meg is marad, nem a jelenlegi formájában fog működni az eurózóna. Ahhoz, hogy a közös deviza megmaradjon, Párizsnak és Berlinnek közösen kellene lökést adnia a továbblépéshez.

A közvéleménykutatásokban a francia elnökjelöltek között a harmadik helyen álló volt gazdasági miniszter szerint a mostani rendszerben az euró nem más, mint egy gyengített német márka, amelyből Németország profitál a többi tagállam kárára. Eközben nem sikerült a közös devizának egyesítenie az eurózóna-tagországokat, s versenyre kelnie az amerikai dollárral - írja a Guardian.

Az igazság az, hogy fel kell ismernünk, az euró még nincs kész és nem maradhat fenn nagyobb reformok nélkül - hívta fel a figyelmet a berlini Humboldt Egyetemen tartott beszédében. Szerinte az eurónak nem sikerült teljesen függetlenítenie Európát az amerikai dollártól, de nem segítette a konvergencia erősödését sem a tagállamok között.

A politikus szerint Franciaországnak komoly munkaerő-piaci reformokat kellene végrehajtania oktatási rendszerének megerősítése mellett. Eközben Németországnak el kellene fogadnia végre, hogy a beruházások növelése tud lökést adni a növekedésnek az eurózónában a megszorító intézkedések helyett.

Az igazság az, hogy az euró nem kellően kielégítő működése nagyon jól jön Németországnak. Szerinte a Párizs és Berlin közötti bizalmatlanság az oka annak, hogy eddig nem sikerült komoly reformokat végrehajtani a rendszerben, amelyek növelték volna a tagállamok közötti szolidaritást. Javaslata szerint közös európai költségvetést kellene létrehozni, amelyből finanszírozhatóak lennének a növekedést támogató beruházások, s amely kiszélesíteni a bajba került tagállamoknak történő pénzügyi segítségnyújtást.

A lap rámutat arra, hogy Macron javaslatait vélhetően nem fogadja kitörő lelkesedéssel Angela Merkel kancellár és pénzügyminisztere, Wolfgang Schaeuble, akik szintén választások elé néznek idén. A német közvélemény ugyanis korábban már a görögöknek nyújtott mentőcsomagok idején is ellenezte, hogy az eurózóna "transzferzónává" alakuljon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.01.12 15:14

@POTUS:
mar 2020-ban valtozasok lesznek a tervek szerint. az mas kerdes, hogy addig mennyire vizezik fel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.12 00:15

Az ifjú férj felsegíti az anyósát a lépcsőn, és csöndben megjegyzi: nehezen mozog, Mama! Mire az anyós: Na, majd megnézem hogy te hogy mozogsz az én koromban! Mire az ifjú férj: a francba, Mama, még azt is meg akarja élni??

Tehát a cikkhez: "tíz év múlva"... - a francba, Mama, még azt is meg akarja élni??


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html