A francia elnökségre pályázó Emmanuel Macron szerint 10 év múlva eltűnhet az euró, de ha meg is marad, nem a jelenlegi formájában fog működni az eurózóna. Ahhoz, hogy a közös deviza megmaradjon, Párizsnak és Berlinnek közösen kellene lökést adnia a továbblépéshez.

A közvéleménykutatásokban a francia elnökjelöltek között a harmadik helyen álló volt gazdasági miniszter szerint a mostani rendszerben az euró nem más, mint egy gyengített német márka, amelyből Németország profitál a többi tagállam kárára. Eközben nem sikerült a közös devizának egyesítenie az eurózóna-tagországokat, s versenyre kelnie az amerikai dollárral - írja a Guardian.

Az igazság az, hogy fel kell ismernünk, az euró még nincs kész és nem maradhat fenn nagyobb reformok nélkül - hívta fel a figyelmet a berlini Humboldt Egyetemen tartott beszédében. Szerinte az eurónak nem sikerült teljesen függetlenítenie Európát az amerikai dollártól, de nem segítette a konvergencia erősödését sem a tagállamok között.

A politikus szerint Franciaországnak komoly munkaerő-piaci reformokat kellene végrehajtania oktatási rendszerének megerősítése mellett. Eközben Németországnak el kellene fogadnia végre, hogy a beruházások növelése tud lökést adni a növekedésnek az eurózónában a megszorító intézkedések helyett.

Az igazság az, hogy az euró nem kellően kielégítő működése nagyon jól jön Németországnak. Szerinte a Párizs és Berlin közötti bizalmatlanság az oka annak, hogy eddig nem sikerült komoly reformokat végrehajtani a rendszerben, amelyek növelték volna a tagállamok közötti szolidaritást. Javaslata szerint közös európai költségvetést kellene létrehozni, amelyből finanszírozhatóak lennének a növekedést támogató beruházások, s amely kiszélesíteni a bajba került tagállamoknak történő pénzügyi segítségnyújtást.

A lap rámutat arra, hogy Macron javaslatait vélhetően nem fogadja kitörő lelkesedéssel Angela Merkel kancellár és pénzügyminisztere, Wolfgang Schaeuble, akik szintén választások elé néznek idén. A német közvélemény ugyanis korábban már a görögöknek nyújtott mentőcsomagok idején is ellenezte, hogy az eurózóna "transzferzónává" alakuljon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!