A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A befektetők elképesztő érdektelenséget mutatnak az elmúlt időszakban a Budapesti Értéktőzsde részvényei iránt, se komoly vevők, se komoly eladók nincsenek jelen a piacon. Az alacsony forgalom mellett az árfolyamok volatilitásának a csökkenése is erre utal, a BUX index 14 napos ATR-je (average true range) 230 pont alá csökkent (ezt a számot elosztva az index értékével megkapjuk a volatilitást százalékban kifejezve). Ilyen alacsony értékre utoljára 2010 decemberében volt példa, s ha a százalékos értéket nézzük a grafikonokon, akkor a 2005 előtti időkig kell visszalapoznunk. Bár legutóbb s az index történetében gyakrabban emelkedés követte az ilyen alacsony volatilitású időszakokat, azonban volt már példa esésre is. A lényeg, hogy kitörés előtti állapotot jelezhet a megszokott kereskedési sávból, de hogy ez mikor jöhet el, nehéz megmondani.

A BUX mozgását támaszellenállás szempontjából a 17 800 pont magasságában elhelyezkedő korábbi csúcsa és erős támaszként alulról a 16 000 pontos szint határolja be, időközben 16 800 pontnál is épült egy gyengébb támasz. A múlt év májusi és ez év februári csúcsokat összekötő trendvonal nyomja eközben lefelé az indexet, ez most 17 800 pont körül húzódik, ha sikerülne szignifikánsan − nagyjából 250 ponttal − e fölé zárnia az indexnek, az kedvező lenne, a csökkenő trend törése és új, magasabb csúcs beállítása történne egyszerre. Ehhez azonban döntő fontosságú lenne az elmúlt időszakhoz képest magasabb forgalom.

A kitöréshez lényegesen komolyabb forgalomra lenne szükség Pesten
Kép: Napi grafikonok

A nagyobb részvények közül a Mol grafikonján fedezhetőek fel ígéretes fejlemények. Bár a 16 800 forint körüli ellenállás, amelyet a 200 napos mozgóátlag is erősít, változatlanul útját állja az emelkedésnek, azonban az árfolyam ezt egyre magasabb mélypontokról támadja, emelkedő háromszög alakzatot építve. Ha sikerülne a kitörés, akkor első akadályként hosszabb távú csökkenő trendvonala állhatna az árfolyam útjába 17 200 forintnál, viszont a háromszög magasságából számított érték minimálisan a 18 000 forintos szintet jelöli ki. Ha ezt elérné a kurzus, akkor egyszerre történne meg a 200 napos mozgóátlag, a csökkenő trend törése egy trendfordító alakzattal kísérve, ami akár nagy emelkedés elindítója is lehetne a papírban. A gond az, hogy a háromszögön belül a kurzus egyre inkább eloldalaz az átfogó és a befogó találkozási pontjához, így egyre nagyobb az esélye, hogy az alakzat érvényét és erejét veszti még a kitörés megvalósulása előtt. Csütörtökön a kereskedés első másfél óráját követően az olajpapír közel másfél százalékos drágulással 17 035 forinton forgott.

Az OTP piacán még nem dőlt el semmi. A kurzus a 3350−3220 és a 3800 forintos szint között sávozik, alacsony forgalom mellett. Ha sikerülne a kitörés a kereskedési sávból, akkor felfelé változatlanul 100 forintonként sorakoznak a további ellenállások a részvény előtt. A Magyar Telekom árfolyama is sávozik, a 420 forint körüli támaszzóna jelenti és a 200 napos mozgóátlagok és a korábbi támaszként funkcionáló 473−480 forintos szint között. A Richter szinte kiegyenesedő grafikonján az első komolyabb ellenállás még mindig 37 500 forint körül található.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!