Az MSZP kormányra kerülése esetén 15 évre szóló lakásprogramot hirdet meg. Ennek eredményeként már a következő kormányzati ciklusban összesen 160-180 ezer új lakás készülhetne el - jelentette be Medgyessy Péter, a párt miniszterelnök-jelöltje. A szocialista többségű kormányzat, hogy a terület megfelelő súlyt kapjon, külön törvényt alkotna a lakásügyről. Ebben átfogó jelleggel szabályoznák az építéssel és a lakásvagyon-kezeléssel összefüggő ügyeket. Ezzel párhuzamosan az építés ügyeit a kormányzati szférában a jelenlegi széttagoltság helyett néhány helyre vonnák össze. A szocialisták a jelenlegi lakástámogatási forrásokat alapvetően fenntartanák, és a megkezdett autópálya-építéseket is folytatnák, mivel fontosnak tartják az államba vetett bizalom, a folytonosság megőrzését. A bérlakások építését az eddiginél sokkal jobban ösztönöznék, mivel jelenleg legalább 27 ezer család vár bérlakásra. Az ő számukra azzal hozna megoldást az MSZP, hogy a következő négy esztendőben összesen húszezer új bérlakás megépítését segítené. Az elképzelések szerint az első három gyerek esetén gyermekenként azonos összegű szociálpolitikai támogatást (szocpol) adnának, a mainál jóval nagyobb összegben. Újdonság, hogy a szocpol legalább 75 százalékát felújításra és használt lakás vásárlására is lehetne fordítani, de akár lakbér-kiegészítésre is költhetnék ezt az összeget. Az MSZP - a Fideszhez hasonlóan - 10 ezer új kollégiumi férőhely létesítését tervezi a következő ciklusban. A pályakezdő fiatalok számára nulla bérleti díjas garzonlakásokat alakítanának ki, amelyekbe 5+5 éves előtakarékossággal lehet bekerülni. D. L.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!