A híres London Eye giga-óriáskerékhez hasonló forgó kilátókat szándékozott felépíteni a 2006-ban indult Global View névre keresztelt befektetési alap a világ számos nagyvárosában, az elsőt már az olimpiai játékok idejére, 2008-ra Pekingben. Ám nem épült fel egy sem, és 2010 elejére az eredetileg 208 millió eurós alapban nem maradt más, mint húszmillió euró, valamint három építési telek Orlando városában, Berlinben és Pekingben - írja a Handelsblatt.com és más német források. Ráadásul a pekingi telket a hitelező HVB Bank le is foglalta.

Azóta a tízezer főre tehető károsult befektető nagyobb része elfogadta az eredetileg befizetett tőkéje 60 százalékára rúgó kifizetési ajánlatot az alapot létrehozó ABN Amro-csoporttól, a többiek viszont félretájékoztatásra hivatkozva perelik a négy forgalmazót, elsősorban a Deutsche Bankot, amely a befektetési jegyek 80 százalékát értékesítette és az alapot ügyfeleinek ajánlotta. (A listán szerepel még a Citibank helyi leánya és két kisebb német privátbank.)

A befektetőket különösen dühíti, hogy pénzük 10-12 százaléka, minden tízezer euróból legalább ezer a forgalmazók jutalékára ment el. Ezért cserébe a befektetők szerint igazán elvárható lett volna, hogy a nagybankok alaposan megvizsgálják a kockázatokat. A másik furcsa dolog, hogy az alap különböző holdingtársaságok és projektcégek egész hálózatát hozta létre, állítólag az egyes országok helyi viszonyai miatt, de sokan attól tartanak, hogy mindez csak a pénzek eltüntetésére volt jó. A projektek bukását az is okozhatta, hogy a magas költségeket látva az alap nem kapott bankhitelt, egy most megszellőztetett dokumentum alapján csak a pekingi gigászi kerék 180 millió euróba került volna, kétszer annyiba, mint a London Eye.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!