A Napi Gazdaság cikke

A PSZÁF az elmúlt napokban több témában is piacfelügyeleti eljárást kezdett a Humettel kapcsolatban, amelyet igyekeznek a lehető leghamarabb lebonyolítani - erősítette meg lapunknak Binder István, a felügyelet sajtószóvivője. A büntetőügyekben indult nyomozások tényét a rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, a VPOP megkeresésünkre egyelőre nem reagált.

A büntetőfeljelentés több eleme alapul azon, hogy a Reanal egy Telepes utcai irodaházat, illetve a Szentendre közelében található 80 hektár földterület egyhatodát érintő ingatlanvagyonát tartalmazó kft.-t a cégbírósági papírok szerint egy Seychelles-szigeteki cégbe szervezte ki, s amennyiben ez valóban megtörtént, az kimeríthette a fedezetelvonás, pénzmosás, illetve saját tőke csorbítása bűntettét. (A Humet vezetése állítja, hogy az ingatlanvagyon továbbra is a Reanal teljes ellenőrzése alatt áll.)

Ezenfelül Civin szerint a Humet és a Reanal vezetői 2008. december 23-át, azaz távozását követően antedatált, Humet-PBC North America-részvényekre vonatkozó határidős szerződéseket kötöttek, ezzel - a volt elnök szerint - okirat-hamisítást követtek el, illetve mintegy 40 millió forint társasági és különadót eltitkolva. (Ebben az ügyben az exelnök elmondása szerint az APEH is vizsgálódik.)

A tavaly két alkalommal végrehajtott tőkeemelés miatt pedig gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése ügyében tett büntetőfeljelentést Civin, aki ezeken kívül két polgári peres eljárást is kezdeményezett. Egyrészt a december végén megszavazott, a Reanal leválasztását eredményező szétválást támadta meg a választott bíróságon, másrészt a Reanal Humetet kisebbségi tulajdonba hígító tőkeemelését a Fővárosi Bíróságon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!