A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 594,56 pontos, 1,38 százalékos csökkenéssel, 42 469,84 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége gyengült az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A nemzetközi piacokhoz képest alulteljesítő volt a BUX - mondta Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. A múlt heti csúcsot követően korrekció kezdődött a magyar részvénypiacon, ami hétfőn is folytatódott.

Főleg a Richter volt gyenge, 2,8 százalékkal esett az árfolyama - mondta a részvényelemző. Profitrealizálás zajlik, amiben szerepe lehet, hogy jövő pénteken érkezik a OTP és a Richter gyorsjelentése. Jó jel, hogy az esés nem párosul nagy forgalommal, inkább technikai korrekcióról van szó.

A Mol árfolyama 34 forinttal, 1,01 százalékkal 3346 forintra csökkent, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 130 forinttal, 1,01 százalékkal 12 780 forintra esett, forgalmuk 1,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 458 forintot ért záráskor, forgalma 204,7 millió forint volt.

A Richter-papírok 160 forinttal, 2,77 százalékkal 5615 forintra gyengültek, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4362,07 ponton zárt hétfőn, ez 74,14 pontos, 1,67 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

A londoni FTSE-100 mutató 0,17 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,10 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,21 százalékos pluszban zárt - írta az MTI. Milánóban 0,23 százalékkal, Madridban pedig 0,12 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,10 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,06 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,04 százalékkal emelkedett.

A nap folyamán lefelé húzta az árfolyamokat az európai tőzsdéken, hogy bizonytalan maradt a belpolitikai helyzet Spanyolországban a vasárnapi választás után. Rontotta a kockázatvállalási hangulatot az a friss adat is, hogy két és fél éve a legalacsonyabb szintre csökkent áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben.

A rossz híreket ellensúlyozták a kedvező amerikai adatok, amelyek újabb csúcsokra repítették a New York-i indexeket. A személyes fogyasztási kiadások emelkedésének üteme közel tízéves csúcsra nőtt márciusban, miközben az infláció nyomott maradt, ami kedvez a laza monetáris politikának.

Európában a bankszektor volt a nap egyik nyertese, alindexe 0,5 százalékkal nőtt annak nyomán, hogy az S&P Global pénteken megerősítette Olaszország államadós-besorolásának BBB szintű osztályzatát. A hitelminősítő ezzel időt adott a populista olasz kormánynak arra, hogy megvalósítsa az ország gazdasági gondjainak megoldását célzó politikáját. Az olasz bankok közül a Banco BPM 3,6 százalékkal, az UBI Banca 3,48 százalékkal, az UniCredit 2,4 százalékkal, az Intesa Sanpaolo pedig 2,06 százalékkal drágult.

A frankfurti tőzsdén a Bayer német vegyi- és gyógyszeripari konszern árfolyama 3,5 százalékkal esett arra a hírre, hogy a felügyelő bizottság kiállt a menedzsment mellett, miután a részvényesek pénteken tartott közgyűlése elutasította a vállalatvezetés tavalyi beszámolóját.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,05 százalékos, az S&P 500-as index 0,11 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,12 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,03 százalékos mínuszban, 71,61 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 0,30 százalékos veszteségben, 63,11 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,59 százalékkal 1281,20 dollárra esett.

Egy euróért 1,1166 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,16 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!