A zágrábi központi elszámolóháznál (SDA) a hétfői összesítés szerint az eladók 2,17 millió darab INA-részvényt helyeztek letétbe az ajánlattételi időszak zárultával, ez a horvát olajcég teljes pakettjének 21,7 százaléka.

Ez azt jelenti, hogy a Mol részesedése 46,7 százalékra emelkedik a horvát vállalatban, de a részvénycsomag még ennél is nagyobb lehet, mivel az SDA a végleges számokat csak a hét második felében hozza nyilvánosságra - jelentette az MTI.


A HINA horvát hírügynökség beszámolója szerint az SDA pénteken közölte: azok számára, akik az elszámolóháznál letétbe helyezték INA-részvényeiket, valószínűleg október 17-én kezdődik meg a részvények árának kifizetése. A magyar olajtársaság egy hónappal ezelőtt nyitott ajánlattételi időszaka pénteken járt le, így aki az utolsó napon felkínálta a Molnak INA-papírjait, még 2800 kunát kapott érte.


A most megszerzett csomagért több mint 1 milliárd dollárt kell majd fizetnie a magyar cégnek.

Korábban még sokan úgy gondolták, hogy a 2800 kunás árért alig néhány darab részvényt kap majd a Mol, ugyanakkor a világ tőkepiacain bekövetkezett óriási esések láttán először az intézményi befektetők gondolták meg magukat, ami azután lavinaszerű eladást indított el.

Ez egyébként érthető is, hiszen az INA jelenleg a mutatószámok alapján Európa legdrágább olajcége, az ajánlat lejártával szinte biztosan jelentős áresés következik - mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője.
Herczenik szerint egyébként bár a mutatószámok alapján valóban drágának tűnik 2800 kunáért az INA, figyelembe véve azonban, hogy milyen jelentős hatékonyságjavulás várható a következő években a horvát olajcégnél, reálisnak tekinthető az ajánlat. Herczenik úgy véli, a Mol az egyik leghatékonyabb olajtársaság, biztosan ki is tudja majd használni az ebből származó előnyöket. Kuti Ákos szerint is jó üzlet a Mol számára hosszabb távon ezen az áron INA-részvényt vásárolni. A jövő szempontjából azonban nem mindegy, hogy milyen megállapodást kötnek a horvát kormánnyal a vélhetően 19 százalékos INA-csomag átvételéről. Ez lehet egyrészt részvénycsere, amelynek során az átváltási arány az érdekes, illetve voltak olyan hírek is, amelyek szerint az INA gázüzletágát kapná a horvát kormány az INA-csomagért cserébe.

Egyébként a horvát kormánnyal valószínűleg már nagyon közel van a megállapodás - mondta Herczenik -, és a Mol ennek tükrében tette meg ajánlatát, amely szerint igazából nem is akart sok részvényt venni. Ennek ellenére a kifizetéssel nem lesz gondja a Molnak, hiszen a cég rendelkezik az ehhez szükséges hitelkeretekkel, ráadásul jelentős a társaság készpénztermelő képessége is. A horvát kormánnyal folytatott tárgyalásokat nem befolyásolja majd, hogy mennyi részvényt kap most a Mol, ugyanis a jövőben mindenképpen stratégiai szövetségre lesz szükség a két részvényes között. Herczenik úgy véli, a Mol árfolyamára egyelőre nem lesz hatása az ügyletnek, mert a befektetők most a világgazdasági fejleményekkel vannak elfoglalva. A Mol árába ugyanis már az is be van árazva, ha felrobbanna az egyik olajmezője. Ha ingyen adnák az INA-részvényeket, akkor sem kizárt a papír árfolyamának további esése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!