A moratórium az éves jelentések közzétételéig marad érvényben. A jegybank az éves jelentés elmaradása miatt a most felfüggesztett négy tőzsdei céget, illetve az éves jelentés közzétételét szintén elmulasztó Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t összesen 27 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig minden tőzsdei kibocsátó közzétette-e a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését.

Az MNB megállapította, hogy a KEG Nyrt., az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt., a TR Investment Nyrt., az Első Hazai Energia-portfolió Nyrt. (EHEP Nyrt.) és a Norbi Update Lowcarb Nyrt. egyáltalán nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott - az éves jelentés részét képező - (konszolidált) éves beszámolóval.

A feltárt jogsértésre tekintettel a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés közzétételéig a jegybank a mai naptól felfüggesztette a KEG, az ENEFI, a TR és az EHEP részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, és a KEG Nyrt.-t, az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt.-t és a TR Investment Nyrt.-t egyenként 6-6 millió, a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t 5 millió, az EHEP Nyrt.-t pedig 4 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Mint az MNB korábbi sajtóközleményéből ismert, a Norbi Update Lowcarb részvények tőzsdei kereskedése - a 2014. pénzügyi évről készített éves jelentéssel összefüggő hiányosság okán - jelenleg is szünetel. Ezért e kibocsátó esetében a tőzsdei kereskedés felfüggesztésére nem volt szükség.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a folyamatos felügyelés keretében rendelkezésére álló információkat, és - a tényállásnak a döntéshozatalhoz szükséges tisztázását követően - az éves jelentésüket nem a tőkepiacról szóló törvény által előírt határidőben és tartalommal közzétevő kibocsátók vonatkozásában is megteszi a szükséges intézkedéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!