Néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy elég jó harmadik negyedéves számokat közölnek a hazai blue-chipek, azonban most inkább az a valószínűbb, hogy mégsem lesz annyira fényes ez a szezon.

Szinte az összes blue-chipnél voltak olyan hatások a negyedév során, amelyek miatt a korábban vártnál kedvezőtlenebbül alakulhatott a július-szeptemberi időszak - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája a Napi.hu-nak.

Az igazi jelentési szezon holnap veszi kezdetét a BÉT-en, reggel várhatóan a Richter, piaczárás után pedig a Magyar Telekom teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését.

A Richter árbevételére a rubel árfolyamesése nyomhatja rá a bélyegét, az orosz deviza mintegy 20 százalékkal értékelődött le a negyedév során. Eközben egyelőre a negyedévben a rubelben számolt árbevétel várhatóan nem csökkent olyan mértékben, mint arra sokan korábban számítottak az orosz gazdaság nehéz helyzete, illetve az olajárak csökkenése miatt.

Összességében pozitívan hathatott a gyógyszercég eredményére a Cariprazine miatti mérföldkő bevétel, azonban negatívan befolyásolhatta az eredményt a Palatin szerződés felbontásának költségei és az rubel értékvesztése miatt átértékelési veszteség. E tételek nélkül operatív szinten a tavalyi harmadik negyedévhez képest 50 százalékkal javulhatott volna a cég, így azonban a nettó eredménysoron már egy 10 százalékos csökkenés a valószínű az Erste elemzői szerint.

A Magyar Telekomnál elsősorban a frekvenciapályázatokon kifizetett összegek miatt megnőtt amortizáció billentheti negatív irányba a mérleg nyelvét - mondta Míró. A mobilszegmensben ugyan várhatóan néhány százalékkal csökkenhetnek a cég bevételei, elsősorban azért, mivel tavasszal csökkenteni kellett a végződési díjakat, azonban július elejétől a távközlési cég emelte előfizetői díjait ennek ellensúlyozására. Ráadásul a többi szegmensben növekedés várható, évek óta először a vezetékes üzletág forgalma is pozitívan változhatott, s a legnagyobb bővülést pedig az IT szegmens hozhatja.

A cégnél összességében az árbevétel és az amortizáció előtti üzemi eredmény stagnálása várható, azonban a magasabb amortizáció miatt a nettó eredménysoron egy 10-13 százalékos csökkenés valószínű. Miró szerint ugyanakkor várhatóan a cég tartani tudja a menedzsment korábbi terveit, s reális lehet az, hogy az idei év után már jövő tavasszal 15 forintos részvényenkénti osztalékot fizessen a társaság.

A pénteken jelentő Mol számára sokáig minden adott volt ahhoz, hogy egy igazán jó negyedévvel örvendeztesse meg a befektetőit. A cég marzsai jól alakultak, az egyszeri hatásoktól tisztított EBITDA és üzemi eredmény várhatóan hatalmas javulást mutathat majd. Azonban a negyedév végén ismét esett az olaj ára és a finomítói marzsok is meredek csökkenésnek indultak. Az upstream üzletág EBITDA-szintje ugyan jó 30 százalékkal alacsonyabb lehet a tavalyiinál, azonban ezt bőven ellensúlyozhatja a downstream üzletág duplázódása. E kettő eredőjeként egy jó 20 százalékos operatív eredménybővülés is megjelenhetett volna az olajipari cégnél.

Azonban a negyedév végi olajáresés miatt masszív készletleértékelésre kényszerülhet, akár 30 milliárd forint értékben, s emiatt az operatív eredmény 10 százalékos csökkenést is mutathat. Ráadásul a cég nyári bejelentése szerint várhatóan jelentős leírásokat hajt végre az kurdisztáni Akri-Bijeel blokkal kapcsolatban, amelynek könyv szerinti értéke 440 millió dollár. Ha ez megtörténik, az akár további 80 milliárd forinttal is ronthatja a társaság negyedéves eredményeit, ami ahhoz vezethet, hogy a nettó eredménysoron végül negatív előjelű számot látunk.

Az OTP-nél már régebb óta számolnak az elemzők azzal, hogy a devizahitelesekkel történt elszámolást, illetve a fair bankolásról szóló törvény életbe lépése miatt a kamatbevételek csökkenhetnek. Azonban korábban sokan arra számítottak, hogy ezeket a negatív hatásokat ellensúlyozhatja, hogy a javuló gazdasági környezet miatt csökkenhet a megképzett céltartalékok nagysága.

Ez azonban valószínűleg nem következett be, az ukrajnai helyzet miatt újabb méretes céltartalék jelenhet meg a harmadik negyedévben a csoport számaiban - mondta Miró. Oroszországban ugyan nőhetett az OTP kamatmarzsa, ott viszont a rubel értékvesztése befolyásolhatta negatívan a számokat. Összességében így nem lenne meglepő, ha a csoport nettó eredménye a tavalyi kevesebb, mint felére csökkenne - mondta a stratéga.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!