Az ok, amiért a részvénypiacok ilyen magasan járnak részben az, hogy a kamatok nagyon alacsonyak, a béreket még sikerült alacsonyan tartani, s a feltörekvő piacoknak még sikerül az amerikai gazdaságénál nagyobb növekedést felmutatniuk, nem beszélve Európáról - mondta Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász a CNBC-nek. Rámutatott, hogy sok amerikai vállalat profitjának jelentős része a feltörekvő országokból származik.

A rendkívül erős részvénypiaci árfolyamok ebben az értelemben inkább a gazdaság gyengeségének a velejárói, s nem annak a jele, hogy az amerikai reálgazdaságban erős növekedés lenne. A Columbia Egyetem közgazdász professzora szerint a valóság az, hogy tovább folytatódik az "észak-atlanti kórság". A munkaerőpiacon a részvételi arány rendkívül alacsony szinteken jár, sokkal alacsonyabban, mint a válság előtt. A munkabérek növekedése rendkívül gyenge, jóval kisebb, mint amit egy igazi gazdasági növekedés esetén el lehetne várni. Sok jel utal arra, hogy ez a jelenlegi talpra állás sokkal gyengébb annál, mint amilyennek láti szeretnénk - tette hozzá a közgazdász.

Stiglitz úgy gondolja, hogy a gazdaság gyengeségének egyik legfontosabb oka az egyenlőtlenségek növekedése az Egyesült Államokban. A 2009-2012 között elért gazdasági növekedés 95 százaléka a társadalom felső egy százalékát gazdagította, az átlag amerikai feléli megtakarításait - hívta fel a figyelmet.

Pontosan emiatt, kétszer is meg kell gondolni, valóban reális-e az az elképzelés, hogy majd a növekvő lakossági fogyasztás indítja be az amerikai gazdaságot. Ugyanakkor Stiglitz nem kritizálta a Fedet, szerint az amerikai monetáris politika irányítói pontosan azt csinálják, amit kell, amikor nem kezdik el azonnal a kamatokat emelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!