A Mol Nyrt. és a PetroHungaria Kft. közös üzemeltetési megállapodást (JOA) írt alá Bajcsa gázmező művelésének fejlesztésére, a gáztermelés növelésére - jelentette be a tőzsdei társaság. Az együttműködés célja, hogy a mező néhány meglévő, de még nem üzemelő kútjából célzott vízszintes fúrási szakaszokkal elérjék és kitermeljék a tároló még érintetlen gázkészleteit. Meglévő, már termelésbe állított mezőről lévén szó, a várt, mintegy napi 80 ezer köbméteres termelésnövekedés azonnal értékesíthető mezőfejlesztési célú beruházások elvégzése nélkül. Bajcsa mező kilométerre délre helyezkedik el Nagykanizsától. A mezőben a termelés eredetileg 1961-ben kezdődött mintegy 20 gázkút üzemeltetésével. A tároló hét telepből áll, melyek közül kettő – III és VII/b jelűek – tárolják a teljes készlett jelentős többségét. Napjainkig a Bajcsa mezőből összesen kitermelt gázmennyiség eléri a 470 millió köbmétert. A meglévő kutak arra legalkalmasabbjainak a kivízszintezésétől a partnerek jelentős gáztermelés növekedést várnak a megcélzott telepek eddig még érintetlen, vagy közel érintetlen részeiből. A Mol számára a projekt finanszírozást nem igényel és a jelenlegi volumennek megfelelő termelés a projekt során végig, teljes mértékben továbbra is a társaságot illeti meg. A termelés növekedéséből származó többlet-gázmennyiség a partnerek megosztják egymás között. A mező üzemeltetője a tervezett projekt végrehajtását követően is a Mol marad. A PetroHungaria Kft. 90 százalékos tulajdonosa a londoni székhelyű Ascent Resources Plc. Az Ascent jelenleg 6 országban 20 olaj- és gázprojektből álló portfólióval rendelkezik: Magyarországon kívül Olaszországban, Svájcban, Spanyolországban, Szlovéniában és Hollandiában végez szénhidrogén kutatást, vagy bír termelő területtel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!