BUX
38240

Több milliárd eurót szerezhet Magyarország

Ha a piaci feltételek kedvezőek maradnak, akár egy több milliárd eurós külföldi kötvénykibocsátást is elképzelhetőnek tart Borbély László az Államadósság Kezelő Központ vezetője.

Mezősi Tamás, 2010. augusztus 11. szerda, 12:28

IMF-hitel nélkül sem lesz gond Magyarország finanszírozásával 2011-ben és 2012-ben sem - nyilatkozta a Bloombergnek a szakember. A finanszírozás szerkezete elsősorban a belföldi megtakarítások alakulásától és a jegybank tartalékolási politikájától függ majd - tette hozzá.

Jövőre az idei 1660 milliárd forint után 2147 milliárd forint, 2012-ben pedig 2321 milliárd forintnyi adósság jár majd le, az előbbiben jelentős súlyt képvisel az EU-nak visszafizetendő kétmilliárd eurós kölcsön.

Ha szükséges, az ÁKK 3 milliárd eurós devizatartalékainak egy részét is felhasználhatja a finanszírozáshoz, ami ráadásul nem is feltétlenül csökkenti a jegybanki tartalékok mértékét, illetve - s a kormány szándéka is ez - ha a piaci körülmények kedvezőek maradnak egy több milliárd eurós külföldi kötvénykibocsátás is elképzelhető - mondta Borbély.

Addig is az adósságkezelő a terveknek megfelelően folytatja kéthetenkénti kötvényaukcióit, melyeken 50 milliárd forintnyi tartozást ad el, ám ezt a mennyiséget, ha a piac igényli, természetesen kész megemelni az ÁKK.