Több mint tíz éve nem volt ilyen a devizapiacon

Tizenegy éves mélypontra süllyedt az euró árfolyama a japán jennel szemben hétfőre virradóra: az európai közös pénz 95 jen alá esett, mivel a befektetők a spanyol gazdasági gondoktól tartva eurót adnak el.
MTI-Eco, 2012. július 23. hétfő, 08:04
Fotó: Napi.hu

Magyar idő szerint hétfőn 3 óra 10 perckor Tokióban 1 euró 94,94 jent ért, szemben a pénteki, 23 órás New York-i 95,42-es árfolyammal. A jennel szemben 2000 novembere óta nem volt ilyen alacsony az euró értéke. Az európai közös pénz a dollárral szemben is egyértelműen gyengült. Hétfőn 3 óra 10 perckor 1,2119 dollárt ért egy euró, míg pénteken 23 órakor 1,2152 dollárt. Ez kétéves mélypontnak számít.

A menedékdevizának tartott jen elmúlt hónapokban sokat erősödött az euróval és a dollárral szemben, ami viszont árt a japán exportnak. Azumi Dzsun japán pénzügyminiszter hétfőn közölte is, hogy határozottan fellépnek majd bármiféle "túlzott spekulatív akcióval" szemben. A japán hatóságok 2010 szeptembere óta négyszer is masszív jeneladásba kezdtek, hogy így csökkentsék értékét, ám a hatás csak időleges volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK