Több száz benzinkutat vett a Mol

A Mol-csoport szerződést kötött az Eni-vel Downstream üzletének megvásárlásáról Csehországban, Szlovákiában és Romániában, beleértve a jelenleg Agip márkanév alatt működő kiskereskedelmi hálózatát - jelentette be a társaság. A 208 benzinkút megvásárlásával közel 2000 benzinkútra növekszik a Mol-csoport 11 országban működő kiskereskedelmi hálózata, s a csoport piaci jelenléte jelentősen megnő Csehországban, Szlovákiában és Romániában.
Napi.hu, 2014. május 7. szerda, 10:51
Fotó: Napi.hu

Növekedési stratégiájának megfelelően a Mol-csoport megvásárolja az Eni kiskereskedelmi hálózatát Csehországban, Szlovákiában és Romániában. A hálózatok integrációjával a Mol-csoport célja további kis- és nagykereskedelmi szinergiák elérése, valamint termékei és szolgáltatásai minőségének fejlesztése, működésének javítása - jelentette be az olajipari cég.

Kelet-közép-európai kiskereskedelmi növekedési stratégiánk mérföldköve ez az akvizíció. A felvásárolt kutak átlagos forgalma a legjobb három között van a "márkázott" szereplők között a cseh üzemanyagpiacon.  A felvásárlást követően a Mol-csoporté lesz a második legnagyobb benzinkúthálózat Csehországban. A Mol egyúttal jelentősen megnöveli kiskereskedelmi lefedettségét Romániában is, és nagy lépést tesz a Slovnaft márkajelenlétének erősítése érdekében Szlovákiában - mondta Lars Höglund, a Mol-csoport Kiskereskedelem ügyvezető igazgatója.

A Mol-csoport e lépéssel jelentősen megerősíti pozícióját Csehországban: a 125 új benzinkútnak és a szintén csoporthoz tartozó 24 Slovnaft és 125 PAP Oil töltőállomásnak köszönhetően a Mol kiskereskedelmi piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot. Továbbá a megvásárolt hálózat forgalma majdnem duplája a csehországi átlagnak - áll a közleményben.

Szlovákiában 253 benzinkút tartozik majd a hálózathoz. A most felvásárolt 41 állomással tovább nő a Slovnaft átlagos forgalma és vásárlói értéke. Az akvizíció meghatározó lépés a Mol romániai stratégiájában is, melynek célja a piaci részesedés növelése. A 42 új kútnak köszönhetően a Mol Románia 189, nagy forgalmú, kiváló elhelyezkedésű töltőállomást üzemeltet majd, így a csoport teljesíti növekedési céljait az országban és tovább növeli kiskereskedelmi hálózatának lefedettségét.

A felvásárlási csomag a nagykereskedelemre és a vállalat menedzsmentjére is kiterjed. Ugyancsak a megállapodás része az Eni Ceska Rafinerska-ban (CRC) lévő részesedésének megvétele; azonban az Unipetrol, a CRC fő tulajdonosa elővásárlási joggal rendelkezik.

A tranzakció befejezése feltételekhez, többek között versenyhivatali engedélyhez kötött - tette hozzá a Mol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.07 11:02

...szerintem most kellene még az államnak Mól részvényt vennie ...,Haló kormány, MNB ,egyebek !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html